Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Biereducatie

Wat maakt iemand tot een bierkenner, en ga je daardoor ‘beter’ drinken? Het is een interessante vraag, waarbij het antwoord op de laatste vraag overtuigend ‘nee’ luidt. Sterker nog: er zijn zeer getrainde proevers die niet meer ‘gewoon’ een bier kunnen drinken: werktuigelijk gaan ze op zoek naar smaakafwijkingen of gisttypes. Gewoon genieten is er niet meer bij. Is het dan een slecht idee om meer over bier te weten? Ook hier luidt het antwoord overtuigend ‘nee’.

In deze column heb ik al vaker gewezen op de onwaarschijnlijk groei in bieren en brouwerijen in de laatste jaren. Het wordt daarmee steeds lastiger door het bos de bomen nog te zien. De reden dat ik denk dat veel bierliefhebbers gebaat zijn bij meer bierkennis is dat het helpt om te begrijpen waarom je het ene bier wel, en het andere bier niet lekker vindt. Misschien nog wel belangrijker: het leert consumenten hun bier beter op waarde te schatten, en af en toe eens te klagen als ze een ondeugdelijk product krijgen voorgezet.

Wie meer wil weten over bier doet de StiBON opleiding – deze Stichting Bieropleidingen Nederland biedt drie niveaus waarmee je uiteindelijke Internationaal gediplomeerd Biersommelier wordt. Het eerste niveau geeft al veel kennis en kunde op alle bier terreinen, van brouwen tot het combineren van bier aan tafel en het begrijpen waar smaken in bier nu precies vandaan komen. Niveau drie, Internationaal Biersommelier, maakt je echt bierkenner.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we online opleidingen, die beloven dat je in een uur of acht, vanuit je luie stoel, bierexpert kunt worden. Onder de wervende tekst ‘Ik wil ook een bierdiploma’ brengen ze hun waar de man, dat vooral een op naam gesteld nietszeggend certificaat is: de opleiding (zo je die term al gebruiken kunt) is door niemand gecontroleerd. Het heeft evenveel waarde als een door mij uitgegeven Diploma Neuspeuteren. Eerlijk gezegd vind ik het boven alles goedkope geldklopperij.

Tussen beide uitersten in vind je genoeg aanbod waarmee je bier leert proeven en begrijpen zonder meteen de hemel te willen bestormen. Want bier is vooral leuk – en wordt leuker als je begrijpt waarom.

Bierkennis tip
In de kelder van De Bierkoning in Amsterdam-Oost vind je De Bierbalie. Hier verzorgt Thomas Wijns workshops voor liefhebbers waarbij je leert proeven en bierculturen en biertypes ontdekt. Het leidt niet op tot Gediplomeerd Biersommelier maar geeft je precies de handen en voeten die je nodig hebt als je meer wilt begrijpen van de bierwereld.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *