Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Biermisverstanden

Soms kan ik het niet laten om in een café om uitleg te vragen over een bepaald bier dat ze daar schenken. Noem het beroepsdeformatie, ik ben benieuwd naar hoe het met de kennis van het personeel is gesteld. Te vaak kom ik er achter dat ik dat beter niet had kunnen doen.

Zo kreeg ik onlangs op de vraag wat ik qua smaak moest verwachten van een Punk IPA van BrewDog als antwoord dat ‘dit een bittere Engelse tripel’ was. Toegegeven, de glimlach die de serveerster mij bij het antwoord schonk was van een tranentrekkende schoonheid, maar de pijn die ik van binnen voelde werd daarmee niet goed gemaakt. Zoveel fouten en misverstanden in slechts zes woorden: ik wist niet eens dat dit mogelijk was.

Een van de meest voorkomende misverstanden wil ik graag uitleggen, in de hoop dat dit verhaal eens uitsterft: ‘dubbel bier is tweemaal vergist, tripel bier zelfs driemaal’. Het is een verklaarbaar misverstand, maar desalniettemin een misverstand.
Dubbel en tripel zijn oorspronkelijk Belgische bierstijlen die hun wortels hebben in kloosters en abdijen. Vrijwel elk bier ter wereld ondergaat minimaal twee gistfases: een snelle hoofdgisting, waarbij de moutsuikers in alcohol en koolzuur worden omgezet, en een nagisting die weken kan duren terwijl het bier ‘lagert’ ofwel ligt te rijpen. Twee gistingsfasen is dus niet alleen aan dubbel bier voorbehouden: dat dankt zijn naam aan de tijd dat analfabetisme nog veel voorkwam.

Ook toen brouwde men bier van verschillende sterktes: hoe meer mout je gebruikt per liter water, hoe meer suiker er te vergisten valt en dus wordt er meer alcohol aangemaakt. Bier mocht toen nog rijpen in houten vaten en om het personeel duidelijk te maken wat voor bier er in het vat zat, tekende men er eenvoudigweg kruizen op. Een kruis betekende licht bier, twee kruizen gaf sterker bier aan en drie kruizen betekende het zwaarste bier. Het wilde niet zeggen dat er tweemaal, of driemaal, zoveel meer alcohol in zat: gewoon, het was sterker.

Soms is het werkelijke verhaal zo simpel dat het bijna ongeloofwaardig klinkt. Toch is dit echt de reden dat we bepaalde bieren een ‘dubbel’ of een ‘tripel’ noemen.

kennistip
De Nederlandse consumentenvereniging PINT geeft sinds dit jaar een keurmerk uit aan cafés die door hen zijn bezocht en voldoen aan verschillende kwaliteitseisen, waaronder een gedegen bierkennis. Bedrijven met een bronzen, zilveren of gouden ‘Horecalabel’ kunt u veilig binnengaan als u behoefte heeft aan mooie bieren waarbij men er met kennis over kan vertellen. De lijst met gecertificeerde cafés vindt u op http://www.pint.nl/horecalabel

5 Comments
  • T0n
    oktober 9, 2017

    Vind de omschrijving ‘een bittere Engelse tripel’ niet eens zo slecht voor een IPA. Het geeft aan blond, wat zwaarder en bitter.

    • Rick Kempen
      oktober 10, 2017

      Zullen we dan afspreken dat we het eens zijn dat we het niet eens zijn?

  • Fred Schiphorst
    oktober 10, 2017

    Ik was laatst in een café waar ik een proeverij kreeg van iemand die met succes Stibon 1 had afgesloten. Dan verwacht je toch enige kennis, of ik moet me te veel mee hebben laten sleuren door een biersommelier in de Wildeman…
    Hij wist te vertellen dat vroeger pilsener een lager alcoholpercentage had, zo’n 3 procent. Dubbel, Tripel en Quadrupel zouden daar van zijn afgeleid. Dubbel zou dus ca 6% alcohol bevatten, Tripel zo’n 9% en Quadrupel 12%. Aangezien ik geen enkele cursus heb gedaan durfde ik hem natuurlijk niet tegen te spreken…

    • Rick Kempen
      oktober 10, 2017

      Maar dat is schokkend! Zeker als die persoon die de proeverij deed StiBON 1 heeft gedaan – dan zou je mogen verwachten dat deze fouten niet meer gemaakt worden….Zou je via een directe boodschap willen zeggen waar je dit hebt meegemaakt? Wellicht kunnen we daar wat aan doen, zonder ze aan de publieke paal te nagelen.

    • Henri Reuchlin
      oktober 10, 2017

      Die nonsens heeft hij/zij in ieder geval niet bij StiBON geleerd. Jammer dat iemand die met z’n StiBON kennis te koop loopt het geleerde niet gebruikt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *