Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Brouwerijen en brouwerijhuurders

Amsterdam telt, volgens de laatste cijfers, 47 brouwerijen – het hoogste aantal in de geschiedenis van onze stad. We moeten dit getal corrigeren: Amsterdam telt 15 brouwerijen en 32 brouwerijhuurders. Het verschil laat zich raden: een brouwerij beschikt over eigen ketels en een brouwerijhuurder laat zijn bier brouwen in andermans ketels.

Het opzetten van een eigen brouwerij vereist een forse investering die zomaar enkele honderdduizenden euro´s kan bedragen. Niet iedereen kan dat opbrengen en er is ook niet altijd reden voor. Er zijn genoeg brouwerijen die overcapaciteit hebben. Om de beschikbare ketels optimaal te benutten verhuren zij hun brouwerij aan derden: zonder eigen materiaal kunnen deze bierproducenten dan toch hun producten maken.

Er zijn genoeg voorbeelden van biermerken die hun leven zijn begonnen als brouwerijhuurder om later door te groeien naar een eigen locatie met eigen brouwapparatuur. Jopen Brouwerij uit Haarlem is een mooi voorbeeld: bijna twintig jaar lieten zij hun bieren elders brouwen om eerst in 2010 de eigen brouwerij in een voormalige Haarlemse kerk in gebruik te nemen. Ook het Amsterdamse Oedipus, Two Chefs en Walhalla begonnen hun leven als brouwerijhuurder (Walhalla bouwt momenteel aan de eigen locatie in Amsterdam-Noord).

Omgekeerd kan het ook: Brouwerij Het IJ, de eerste ‘moderne’ brouwerij van Amsterdam, laat tegenwoordig een deel van haar bier bij moederbedrijf Duvel-Moortgat in België brouwen. De groei is simpelweg niet bij te benen en de brouwerijmuren zijn niet van elastiek – ketels en rijpingstanks bijplaatsen kan niet zomaar.

Sommige bierliefhebbers kijken met een schuin oog naar brouwerijhuurders. Zij menen dat je pas een echte brouwer bent als je de ketels in eigendom hebt – maar aangezien dat geen garantie op ‘beter’ bier is, zie ik daar de waarde niet van in. Wel vind ik het een verplichting dat men eerlijk is: zet op je etiket waar het bier gebrouwen is, het is geen schande. En Amsterdam mag best weten dat veel van het ‘Amsterdamse’ bier uit België komt: veel huurbrouwers produceren bij brouwerijen die zelfs helemaal geen ‘eigen’ merk hebben, maar alleen voor derden brouwen. Het levert doorgaans puike bieren op, technisch perfect en foutloos gebrouwen. Dat is pas waardevol.

Vers bier tip
Nergens drink je bier zo vers als in de brouwerij zelf, en vaak is bier vers het lekkerst. Bij Oedipus Brewing in Amsterdam-Noord is het elke vrijdag ‘Fresh Beer Friday’. Tot laat in de middag vult men flessen af, natuurlijk direct uit de lagertank, en deze worden in het proeflokaal verkocht. Kakelvers en kiplekker!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *