Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over ’cause beer loves food

Bier aan tafel: het is nog geen gemeengoed maar steeds vaker zien we een uitgelezen bierselectie op de menukaart verschijnen. Bier houdt nu eenmaal van eten en combineert er wonderwel mee. In Amsterdam zijn er tegenwoordig genoeg eetgelegenheden die bewust bier aan tafel inzetten en die, naast een wijnkaart, een bierkaart voeren.

Restaurant Floreyn, in de Albert Cuypstraat, kiest bewust voor een lokale aanpak. Hier staat de nieuwe Nederlandse keuken centraal: geuren en smaken van vroeger herleven. De ingrediënten komen van Hollandse bodem of uit de Noordzee. Ook in de bierkeuze wordt deze lijn doorgetrokken: brouwsels van diverse Nederlandse brouwerijen begeleiden de traditionele gerechten die in een modern jasje zijn gestoken.

Vleesliefhebbers komen aan hun trekken bij de vestigingen van Cannibale Royale – de naam zegt het al. Gegrilleerd, gebakken of gestoofd is het een walhalla voor kluivers en kauwers. Naast een uitgebreide wijnkaart biedt men bij elk gerecht een passend bier aan, dat demonstratief als eerste op de menukaart wordt voorgesteld. De combinaties zijn soms verrassend maar wel doordacht: zo vormt de steak tartare samen met Orval trappist een tranentrekkend mooie smaakexplosie.

Een restaurant dat volledig is opgedragen aan de combinatiekracht van bier is ‘Cause beer loves food’, in de Lange Leidsedwarsstraat. Sommigen zien het eerder als een bierproeflokaal met een puike keuken vanwege de achterwand die wordt gesierd door een imposante hoeveelheid bierkranen. Het is een internationaal, enigszins eclectisch, aanbod en bestaat uit maar liefst dertig bieren. De gevarieerde gerechten – hier kan de vegetarische genieter bijzonder goed uit de voeten – hebben alle een eigen biersuggestie die uitvoerig wordt toegelicht. Bier aan tafel wordt hier zo serieus genomen dat men er zelfs een wedstrijd omheen organiseert.
Deze competitie is inmiddels halverwege de voorrondes: op vier verschillende avonden strijden telkens twee brouwerijen om de overwinning. Het principe is even simpel als doeltreffend. De chef serveert een driegangenmenu en elke brouwer brengt per gang zijn best passende bier in. Het publiek proeft telkens beide combinaties en kiest per gerecht een winnaar. Dit knock-out systeem leidt uiteindelijk tot een kampioen, gekozen door het publiek. In elke voorronde strijden drie Amerikaanse en een Schotse brouwerij steeds tegen een Nederlandse brouwer.

Hulptip
U overweegt om dit jaar, bij het kerstdiner, eens een bier te schenken? Goed idee! Maar welk bier dan, en hoe schenkt u dat het beste uit aan tafel? Dorst Lessen biedt hulp: mail het gerecht waarbij u een passend bier zoekt, of het hele avondmenu, naar rickkempen@gmail.com en u ontvangt een aantal suggesties van goed verkrijgbare bieren inclusief serveertips per mail terug.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *