Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over De Week van het Nederlandse Bier

Voor alweer de zevende keer vieren we de “Week van het Nederlandse Bier”. Alle partijen in de sector werken samen om de consument te laten genieten van het Nederlandse bier. Enkele doelstellingen zijn verder de consument te wijzen op de rijke variatie in smaken en brouwers, want Nederlands bier wordt gebrouwen door grote internationale merken en kleine ambachtelijke brouwerijen. Heel belangrijk is de consument aan te moedigen om bewust en verantwoord te genieten. Door heel Nederland worden diverse bierige activiteiten georganiseerd, zo ook in Amsterdam.

Hotel Casa aan de Ringdijk organiseert bijvoorbeeld op dinsdag 29 mei een Pubquiz, gewijd aan bier. De Pubquiz bestaat uit acht rondes over onderwerpen als de grondstoffen en de geschiedenis van bier en geografische/aardrijkskundige vragen. Aanmelden is wel vereist.

Morgen, zaterdag 26 mei, vind je op TAPT Oost (Jaap Eden Baan) een baaierd aan Amsterdamse, Nederlandse en enkele internationale brouwerijen en hun bieren. Voorheen onder de naam Bier Oost biedt het festival, naast ambachtelijk gebrouwen bier, muziek om te dansen, diverse spelletjes en foodtrucks.

Vrijdag 1 juni wordt Uilenstede omgetoverd in een bier-oase. Voor de tweede keer vindt daar “Brews & Bites” plaats: een bierfestival ter bevordering van de bierkennis onder studenten (en andere bezoekers) op de studentencampus. Verschillende lokale brouwerijen en foodtrucks geven acte de présence.

De week wordt afgesloten, in het eerste weekend van juni, met de Open Brouwerijdagen. In heel Nederland openen grote en kleine brouwerijen hun deuren om bezoekers te laten zien hoe al die lokale bieren nu precies gebrouwen worden. De brouwers zijn er veelal zelf ook bij om alle vragen te beantwoorden. In Amsterdam kun je terecht bij Brouwerij Kleiburg in Zuidoost, De 7 Deugden en Butcher’s Tears in West, Brouwerij Troost in Zuid, Poesiat & Kater in Oost, Brouwerij De Prael in Centrum en twee brouwerijen in Noord: Walhalla en Oedipus Brewing.

Bij die laatste vindt op zondag 3 juni de feestelijke overhandiging plaats van de medaille die de brouwerij won tijdens de recente World Beer Cup in Amerika. Mannenliefde, de iconische saison en het eerste bier van de brouwvrienden, kreeg er een zilveren plak in een sterk bezet internationaal deelnemersveld. Hulde en proficiat!

Proeftip
De Week trapt elk jaar af met het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag. Zaterdag 26 mei is de laatste dag: ruim 40 Nederlandse brouwerijen presenteren er meer dan 250 bieren en je kunt er met de brouwmeesters spreken. Ook zijn er  diverse masterclasses waarin je meer kan leren over bijvoorbeeld diverse bierstijlen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *