Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Genieten en geven

Donderdagavond 7 september werd in de Jopenkerk te Haarlem de lustrumeditie van ‘Geniet & Geef – De beste brouwers voor het goede doel’ gepresenteerd. Jopen is daarmee de vijfde brouwerij die een bier brouwt waarmee fondsen worden geworven voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Met eerdere edities werd ruim € 270.000 opgehaald.

Ieder jaar presenteert Stichting Geniet & Geef in samenwerking met een wisselende brouwer een speciaal voor de actie gebrouwen bier. De hoeveelheid is gebaseerd op het percentage kinderen dat op dat moment geneest van kanker. Bij de eerste editie (2012) lag dit genezingspercentage op 76%, inmiddels is dat al gestegen naar 78%. Het uiteindelijke doel van Stichting KiKa is om dit genezingspercentage op 95% te laten uitkomen.

Geniet & Geef Bier werd aanvankelijk alleen via cafés verkocht. In 2016 sloten ook winkelketens aan. Sindsdien wordt er tweemaal zoveel bier als overeenkomstig het genezingspercentage gebrouwen. De opbrengst komt, na aftrek van directe kosten, volledig ten goede aan KiKa. Alle betrokkenen werken mee tegen kostprijs – er is geen strijkstok waaraan van alles blijft hangen.

Stichting Geniet & Geef is een initiatief van Gaius Voûte, directeur van mijn werkgever Bier&cO. Voûte is een van de drie kinderen van de bekende Amsterdamse kinderoncoloog Tom Voûte, bij leven een autoriteit op het gebied van kanker bij kinderen. Naast zijn werk als arts leverde hij bijdragen aan vele maatschappelijke organisaties waaronder KiKa: hij werd er postuum tot ere-voorzitter benoemd.

In de geest van zijn vader bedacht Gaius ‘Geniet & Geef’. “De momenten waarop je geniet maken je ervan bewust hoe goed je leven is. Daarom zijn dit ook de beste momenten om stil te staan bij het lot van mensen die minder geluk hebben. De doelstelling van onze stichting is om deze genietmomenten om te zetten in geefmomenten.”

Het Geniet & Geef bier 2017 is een blond bier van 6% alc./vol. Door het gebruik van verschillende hopsoorten krijgt het bier een sinaasappelkarakter met een toets van salie en rozen. Frits Hirschstein, oprichter van KiKa: “Geniet & Geef is een voorbeeld van hoe je op een hele andere manier geld kunt inzamelen. Mensen genieten van mooi bier terwijl ze tegelijkertijd een goed doel steunen. Doe alsjeblieft mee. Proost!’’

Zelf genieten en geven?
Geniet & Geef bier is van tap verkrijgbaar bij cafés door heel Nederland, en in flessen van 75 cl. te koop bij Albert Heijn en slijterijketen Mitra. Deelnemende cafés vindt u via de ‘Geniet & Geef app’ die gedownload kan worden in App Store en Google Play. U kunt natuurlijk ook gewoon doneren op girorekening 8118 ten name van KiKa.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *