Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Het Bokbierfestival

Dit weekeinde klotst het bier langs de plinten van de Beurs van Berlage. Niet zo maar bier: meer dan honderd verschillende bokbieren, allen van Nederlandse bodem, kunt u proeven en ontdekken. Het festival zelf viert haar 40e verjaardag.

In 1978 besloten enkele enthousiastelingen een feestje te bouwen rondom een bierstijl die geldt als typisch Nederlands: herfstbokbier. Deze liefhebbers kenden elkaar uit het biercafé Gollem, in de Raamsteeg. Zij brachten alle bokbieren die dat jaar verkrijgbaar waren in datzelfde café bijeen: als ik mij niet vergis waren dat er zes, die alleen van fles werden geschonken. Vijfenzestig bezoekers persten zich die dag het kleine kroegje in en een traditie was geboren. Het festival groeide al snel uit zijn jasje, en in 1980 ontfermde de pas opgerichte bierconsumentenvereniging PINT zich erover.

Sindsdien is er zeer veel veranderd. Was Gollem destijds tamelijk uniek in zijn soort (een café, gewijd aan bieren met andere geuren, kleuren en smaken dan het alomtegenwoordige pilsener) en kon je de beschikbare bokbieren op twee handen tellen, tegenwoordig ga je er bijkans kopje-onder in en kun je kiezen uit tientallen proeflokalen om dat te doen. Het Bokbierfestival belooft dit jaar maar liefst 116 verschillende bokken te schenken, vooral van de tap, en bijna 200 vrijwilligers zetten zich in om zo’n tienduizend bezoekers te laten genieten van het robijnrode, bitterzoete herfstbier.

Het bokbierfestival is een fenomeen met een zekere cultstatus. Veel bezoekers zullen wat dat betreft dit jaar misschien stevig moeten slikken, want de organisatie heeft terecht enkele regels aangescherpt. Zo was het niet ongebruikelijk dat groepjes bezoekers zich meldden met onder de arm klapstoeltjes en een strijkplank, zware boodschappentassen torsend die tot aan de rand gevuld waren met snacks. De strijkplank werd in een hoekje uitgeklapt en diende verder als bijzettafeltje waarop het meegebrachte proviand werd uitgestald; de klapstoeltjes stonden er in een kringetje omheen. Veel bezoekers bekeken deze territoriumdrift zoals ze een kuil op het strand beschouwen: een geestig doch hinderlijk fenomeen. Vanaf dit jaar is deze malligheid niet langer toegestaan. Ik ben benieuwd hoeveel strijkplanken en familiezakken borrelnootjes er in de garderobe moeten worden afgegeven.

Survivaltip
Op het bokbierfestival is veel moois te proeven. Persoonlijk vind ik het festivalglas, dat bij de toegangsprijs is inbegrepen, te groot om dat verstandig te doen: er gaat te veel bier in. Weggooien is ook niets, dus ga met vrienden en bestel per persoon telkens een andere bok. Ruil uw glazen uit en geniet met mate(n).

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *