Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Hoppy Christmas

‘Most wonderful time for a beer’. Nee, dit is geen schrijffout maar de geestige naam van een speciaal kerstbier, gebrouwen door de ‘crafty’ brouwerij Het Uiltje uit Haarlem. Natuurlijk vernoemd naar de kerstklassieker uit 1963 van Andy Williams die, volgens de brouwerij, “het meest hersendode en saaie kerstliedje aller tijden is”. Het bier zelf is kruidig en donker, losjes gebaseerd op een Scotch Ale – en volgens de brouwerij “dik en grof, zoals het liedje waarvan de inspiratie kwam”.

Alle gekheid op een stokje: ook dit is een prachtig voorbeeld van een bier dat het de komende dagen goed zal doen aan de kerstdis. Veel Parool-lezers mailden mij een gerecht, soms zelfs een heel menu, en kregen per kerende mail suggesties om die gerechten door een passend bier te laten begeleiden. Brouwerij Het Uiltje heeft het goed gezien: deze tijd van het jaar is inderdaad de mooiste voor een bier.

Alles wijst er op dat het dit jaar een ‘hoppig kerstfeest’ gaat worden – veel kerstmaaltijden zullen ‘bierig’ worden begeleid. Zelfs de grootste supermarktketen van Nederland is die overtuiging toegedaan: Albert Heijn bracht deze week een brochure uit in haar winkels die draait om culinaire combinaties met bier. Het mag een revolutionaire ontwikkeling in supermarktland worden genoemd, en is de bevestiging dat bier in al zijn facetten volwassen is geworden. Bier krijgt zijn plaats aan tafel terecht weer terug.

De brochure bevat een handige matrix waarmee u gemakkelijk zelf food- en biercombinaties maken kunt. Aan de hand van twaalf soorten gerechten wordt de basiscombinatie met bier gemaakt, uitgaande van de dominante smaak van bepaalde bierstijlen. Per gerecht volgt een korte verklaring en een voorbeeldmatch. Zo combineert ‘Schaal- en schelpdieren’ goed met ‘fruitig/zurig’ bier, zoals saison of Hefeweizen, omdat ‘het droge, romige karakter de zilte, vlezige smaak ondersteunt en koolzuur de smaakpapillen verfrist’. Als voorbeeldmatch wordt ‘garnalencocktail met verse kruiden en limoenmayonaise’ gematcht met Saison Dupont.

Het spreekt voor zich dat elke combinatie maatwerk is, maar als startpunt voor de beginnende bierculi vind ik deze brochure een regelrechte kersthit!

Kersttip voor volgend jaar
Een Engelse kerstklassieker met bierige twist: koop een (blauwe) stilton kaas en een grote fles gerstewijn, het liefst een die al wat ouder is. Steek de fles, geopend en ondersteboven, in de kaas zodat deze zich met het bier verzadigd. De klassieke ‘Port Stilton’ met bier heeft een maand bereidingstijd nodig.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *