Mannenliefde saison was het eerste bier waarmee het team van Oedipus Brewing uit Amsterdam-Noord zich volkomen tevreden voelde. Die tevredenheid werd bekroond met medailles op de Dutch Beer Challenge (brons) en de World Beer Cup (zilver), zeg maar de Olympische Spelen voor bier. Die laatste wordt zondag 3 juni feestelijk overhandigd aan de brouwer tijdens de Open Brouwerij Dag. Maar wat is saison nu precies, en hoe zit dat met die mannenliefde?
Saison is een Belgische bierstijl uit Henegouwen, met een geinige noord-Franse variant onder de naam ‘bière de garde’. Beide bierstijlen hebben hun oorsprong op de boerderij, en beider namen wijzen op seizoensafhankelijkheid.
Tot een eeuw geleden leken boerderijen in die streek op abdijen: volledig zelfvoorzienende samenlevingen. Men bakte brood, brouwde bier, maakte kleren en bedreef landbouw en veeteelt. De behoefte aan arbeidskrachten (zowel op de abdij als de boerderij) wisselde sterk: in de winter had men weinig hulp nodig, bij de oogst kwam men handen tekort. Rondreizende arbeidskrachten boden uitkomst en ontvingen hun beloning deels in kost en inwoning. Tijdens hun lange dagen op het veld kregen zij proviand mee, waaronder enkele liters laagalcoholisch bier dat in de voorgaande winter was gebrouwen met het geoogste graan van de zomer daarvoor. Dat bier werd fors gehopt om lang goed te blijven en er werd een gist met oerkracht bij gebruikt die vrijwel alle moutsuiker opsoupeerde. Het resultaat: een zeer verfrissende en oppeppende drank, en na elke zomer begon het circus opnieuw.
Saison – het zit al in de naam opgesloten – was dus een typisch seizoensbier, bedoeld om lang te bewaren. Et voilà: bière de garde betekent ‘bewaarbier’. Gebrouwen in de winter, bedoeld voor de zomer. Hedendaagse saisons worden het hele jaar door gebrouwen en genoten, ook hebben ze een hoger alcoholgehalte (5,5% – 7%) dan de oorspronkelijke versies, die schommelden rond de 3% alcohol per volume.
Mannenliefde is een saison met citroengras en szechuan peper: het geeft een droge, zachte afdronk. De naam is een kleurrijke uitdrukking van de gedachte dat bier de sexen overstijgt – gender neutraal avant la lettre.
Saison tip
Saison laat zich graag en gemakkelijk aan tafel inzetten. Het bittere, droge karakter werkt als Elzasser Pinot Gris bij asperges à la Flamande. Saison en forel vormen een koningskoppel: gevulde forel met sinaasappel, tijm en peterselie is een mooi voorbeeld. Een vleziger voorbeeld is met honing geglaceerde ham en saison, begeleid door gegrilde groentjes. Blijf genieten!
Leave a Reply