De komende weken ontkomen we er zelfs in Amsterdam niet aan: de Oktoberfeesten staan weer voor de deur. Hierop geïnspireerde Nederlandse evenementen lijken zich vooral te concentreren op het drinken van veel bier – jammer, omdat dit niets te maken heeft met de oorspronkelijke gedachte. Hoe zit dat dan wel, en waarom vindt het Oktoberfest plaats in september?
Bierfeesten vinden we al eeuwenlang door heel Duitsland heen. Het eerste officiële Oktoberfest vond echter plaats in 1810, ter gelegenheid van het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig met prinses Thérèse von Sachsen-Hildburghausen. Het werd gehouden op een ruime weide buiten München – tot op heden de Theresienwiese genoemd – en ving aan op 12 oktober. Het volk mocht zich ook feestelijk verheugen in de Koninklijke trouwerij, zo was de gedachte. Het huwelijksfeest werd dat jaar geïntegreerd in het bestaande meerdaagse Bierfest: niets anders dan een modern oogstfeest waarbij men de oogst van de zomergerst vierde. Die gerst werd gebruikt bij de start van het nieuwe brouwseizoen, in oktober, want dan was de zomerse warmte verdwenen en kon er weer gebrouwen worden.
Iedere Duitse stad of dorp met een brouwerij viert dergelijke feesten. De voorraad bier, in april gebrouwen om gedurende de zomer gedronken te worden, moest bij de start van een nieuw brouwjaar plaatsmaken voor vers bier. Weggooien is zonde – reden voor een feestje!
Terug naar 1810. Het Bierfest vond jaarlijks plaats, en in 1811 besloot men de kermissen die er vanwege het huwelijk extra vreugde hadden gebracht weer terug te laten keren. In latere jaren liep de duur van het Bierfest op tot twee weken – men besloot het te vervroegen naar september, want dan was het weer overwegend beter. En tot op de dag van vandaag start het Oktoberfest dus in september, en eindigt in het eerste weekeinde van oktober.
Elke stad met een brouwerij heeft een eigen Bierfest. Vaak wordt het Volksfest genoemd en vallen zelfs in Duitsland rangen en standen weg. Op dit jaarlijkse feest verbroederen plaatsgenoten met elkaar, hele families bezoeken ‘hun’ Volksfest. Natuurlijk drinkt men daar een biertje bij, maar dat is eerder functioneel en zeker niet de hoofdreden. Goed om te onthouden als u zelf aan een lange tafel schuift.
Oktoberfeest tips
In Amsterdam vinden de komende weken enkele ‘oktoberfeesten’ plaats waar u met een gerust hart heen kunt gaan. Het recent geopende restaurant ‘Schnitzel & Weizen’ – de naam voorspelt inderdaad al veel goeds – dat gevestigd is naast Brouwerij ’t IJ weidt er enkele weekenden aan. Ook bij Stadstrand Roest geht’s los – dit weekeinde al!
Leave a Reply