Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Planet Oedipus

Brouwerij Oedipus, gevestigd in Amsterdam-Noord, heeft een naam hoog te houden op festivalgebied. Na vijf edities van Kimchi Festival, waarbij lokale producenten en hun creaties centraal stonden, en een sterke eerste editie van een internationaal bierfestival zullen dit jaar alle stoppen doorslaan met Planet Oedipus. In het weekeinde van 12 augustus is het duurzame stadslandbouwproject in Amsterdam Noord, Noordoogst, de locatie waar muziek, eten en drinken samenkomen en gevierd worden.

Centraal staan meer dan twintig brouwerijen waarmee de mensen achter Oedipus zich op een of andere manier mee verbonden voelen. De brouwerij is nog jong: pas in 2011 sloegen vier jongemannen de handen ineen en besloten hun passie voor mooie bieren in eigen daden om te zetten. Die passie ontstond onder andere bij café BeerTemple aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waar een tweetal van hen voor en achter de bar stond. Bieren van Anchor Brewing Company, BrewDog en Brasserie Dupont werden daar geschonken en openden hun ogen. Als eerbetoon staan deze brouwers nu op Planet Oedipus.

Maar het zijn niet alleen oudere, eerbiedwaardige, brouwerijen waarmee u kennis kunt maken op het festival. Ook de nieuwe biergarde is ruim vertegenwoordigd, nationaal en internationaal, bekend en onbekend. Het Estse Põhjala staat naast het Letse Alus darbnīca Labietis, het Sloveens/Oostenrijkse Bevog naast het Noorse Lervig. Van eigen bodem varieert het aanbod van gevestigde namen als Kees en Jopen tot nieuwe helden als TS Wild Ales en Brew Tesla. Amerikanen, Canadezen, Engelsen, Fransen en Duitsers: de crème de la crème op biergebied doet Amsterdam aan.

Ook op muziekgebied zal er voldoende te genieten zijn: verwacht (live) optredens van de Flamingods, Red Light Radio, The Mauskovic Dance Band, Banda Bumba en DJ Cloudwater Brew. De inwendige mens wordt verwend door I want Chicken, The Beef Chief, Oh Na Mi Kimchi en De Tuin van Eten – om een paar eetfeestjes te noemen.

Dit festival biedt niet alleen Amsterdammers de gelegenheid kennis te maken met zang en dans, eten en drinken van artisanale producenten – het trekt een internationale bezoekersgroep. Daarmee zet Planet Oedipus op de wereldkaart als bierstad, iets dat volkomen terecht en zeer overtijd is.

Tip
De grootste kracht van Planet Oedipus zit, wat mij betreft, in de keuze van deelnemende brouwerijen. Experimenteel en traditioneel, ingetogen en exuberant: het is allemaal te vinden op een festival. Dit maakt dat er voor ieder wat wils te vinden zal zijn – en dat is dan de tip van de week.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *