In een eerdere Dorst Les (21 april 2017) ging ik in op de schuimkraag. Deze ‘kroon op het werk’ dient om bier tegen smaakachteruitgang door contact met zuurstof te beschermen en ziet er appetijtelijk uit. De schuimkraag bestaat uit eiwitten en koolzuur, dat in gasvorm in het bier is opgelost. Beide komen uit de granen. Koolzuur is het bijproduct van de vergisting waarbij suiker in alcohol wordt omgezet. De eiwitten hechten zich aan het vrijkomende koolzuurgas en vormen zo de schuimkraag. Maar dat koolzuurgas doet veel meer, en er bestaan veel misverstanden over.
Ten eerste zorgt koolzuurgas voor de aangename prikkelende sensatie in de mond. Het zit ook in veel frisdranken: ‘priklimonade’. Mousserende wijn: koolzuur! Een andere belangrijke, aangename, eigenschap van koolzuur is dat het de smaakpapillen reinigt: uw mond is weer klaar voor een volgende smaaksensatie.
Soms wordt gewaarschuwd voor koolzuur: het zou slecht voor de tanden zijn en je zou er dik van worden. Lariekoek en broodjes aap, slecht opgediend bovendien. Koolzuur is weliswaar een zuur, maar niet sterk genoeg om slecht voor de tanden te zijn. Sterke zuren zoals citroenzuur kunnen wel slijtage veroorzaken aan het gebit en worden vaak gemaskeerd door toegevoegde suiker, zeker in frisdranken. Die frisdranken kunnen tanderosie en gaatjes veroorzaken door het hoge suikergehalte en sterke zuren. Bij bier hoeft u zich hierover geen zorgen te maken: de onvergiste restsuikers zijn slechts minimaal aanwezig.
Dik worden van koolzuur is al helemaal een misvatting. Veel van het koolzuur dat in fles of blik aanwezig is vervliegt voordat u een slok neemt. Wat wel uw maag bereikt wordt daar snel opgenomen, maar aangezien het niet uit suikers of vetten bestaat draagt het niet bij aan uw (over)gewicht. Sterker nog: het drinken van meerdere glazen koolzuurhoudende drank zorgt eerder voor een verzadigd gevoel, waardoor het hongergevoel wordt onderdrukt. Koolzuur draagt dus op zich niet negatief bij: suikers spelen wel een negatieve rol, waarbij veel frisdrank ‘schadelijker’ is dan bier.
Alcohol zorgt wel voor een verhoogd hongergevoel. Des te meer reden er matig en verstandig van te genieten, zoals veruit de meerderheid van de Nederlanders al doet.
Prik tip
Koolzuur ontsnapt uit drank als in het glas oneffenheden zijn: je ziet dan een stroom belletjes uit het niets ontstaan. Reinig uw glas hier eenvoudig van door het in een lauwwarm sodabadje te spoelen. Wel goed naspoelen met water en drogen met een niet-pluizende doek: zo blijft uw glas bierschoon!
Leave a Reply