Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Proeflokalen

Steeds meer brouwerijen openen een proeflokaal, waar de bezoeker het bier kakelvers kan proeven. Bier is vers op z’n lekkerst: naarmate de tijd vordert zorgen allerlei natuurlijke processen ervoor dat er smaakachteruitgang optreedt. Vergelijk het met brood, dat vers uit de oven stukken beter smaakt dan als het een paar dagen in de trommel heeft gelegen. Amsterdam telt er nu twaalf: dat zullen er snel veertien zijn. Mooi detail: met deze proeflokalen keren we terug naar de oorsprong van het café.

Bier brouwen is lang een dagelijkse huishoudelijke taak geweest. Dit was vooral vrouwenwerk en sommige dames waren er zo goed in dat de buren graag een kroesje mee dronken. Slimmerds zagen hier handel in: ze ruimden de voorkamer uit en sleten bier aan wie betaalde. Met een takkenbos boven de deur gaven ze aan dat hier een ‘publiek huis’ was – de Engelse term ‘pub’ is hier een overblijfsel van.

Na verloop van tijd werd dit een industrie: herbergen boden reizigers onderdak, een maaltijd en eigen gebrouwen bier, waarnaast brouwerijen ontstonden die aan het publiek leverden. Amsterdam kende tientallen aelemakerijen, vooral rond de Warmoesstraat, waar je bier kopen kon voor thuis of directe consumptie. Datzelfde gold voor bijvoorbeeld distilleerderijen en likeurstokerijen. Naarmate brouwerijen groter werden verdwenen de proeflokalen – maar wie weet dat De Blauwe Parade, gevestigd in hotel Die Port van Cleve op de Nieuwezijds Voorburgwal, het proeflokaal van brouwerij De Hooiberg was, dezelfde Hooiberg die in 1864 door Gerard Adriaan Heineken werd gekocht en van waaruit een mondiale brouwgrootmacht ontstond?

In Amsterdam kunt u, voor brouwerijvers bier, terecht bij de proeflokalen van Brouwerij ‘t IJ (Amsterdams oudste), Oedipus Brewing, De Prael (twee vestigingen), Poesiat&Kater, Butcher’s Tears, De Bekeerde Suster, de Bierfabriek, Brouwerij Troost (drie vestigingen, maar men brouwt op twee locaties) en het onbekende Bunkerbier (in de Vondelbunker, onder de Vondelparkbrug van de Van Baerlestraat). Afgelopen weekeinde opende het nieuwste proeflokaal van Walhalla Craft Beer op de Spijkerkade in Amsterdam-Noord. In mei opent het proeflokaal van De 7 Deugden, en rond de zomer opent Bruut Bier haar proeflokaal en restaurant in het Insulinde Huisje op het Cruquiuseiland.

Bourgondische tip
Een restaurant waar men louter bier serveert kende Amsterdam al: helaas sloot restaurant Dwars haar deuren. Gelukkig opent binnenkort Bar Alt op het Stadionplein, een samenwerking van de Amsterdamse brouwerij Two Chefs en restaurant Jacobsz. Koken gebeurt op hoog niveau en de biercombinaties beloven van sterrenniveau te zijn.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *