Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Smoke House Eagle – Amsterdams rookbier

De traditie van rookbier is eeuwenoud: net zoals pekelen of drogen werkt roken conserverend, waardoor levensmiddelen langer bewaarbaar zijn. De smaak die bij het roken wordt afgegeven vinden we prettig: vandaar de populariteit van gerookte ham, kaas en zalm. Vooral in het Duitse Bamberg houdt men de traditie van bier, gebrouwen met gerookte mout, volop levend. Nu hebben twee Amsterdamse grootheden de handen ineen geslagen en zie daar: Smoke House Eagle!

Peter van der Arend (de Eagle) baat niet alleen vier in bier gespecialiseerde cafés uit, hij daagt brouwers uit samen met hem en zijn team mooie bieren te brouwen. Dat gebeurt onder de naam Morebeer en dat is geen brouwerij, want eigen ketels heeft hij niet. Morebeer is een zogenoemde zigeuner brouwer: al reizend doet het team brouwerijen aan die wel over ketels beschikken. In die ketels, en met het team van die brouwerij, worden dan meest eenmalige bieren gecreëerd. Voor de Smoke House Eagle bezocht Morebeer Berging Brouwerij in Purmerend, en namens Morebeer roerde Timothy Wareman in de ketel. In het dagelijks leven bereidt hij gerechten die bij bier passen in “‘Cause Beer Loves Food”, een van de proeflokalen van Van der Arend.

De tweede Amsterdamse grootheid verzorgde het rookelement, en dat kan dus niemand anders zijn dan Frank van het gelijknamige Smoke House. De rokerij (en winkel) op de Oostenburgervoorstraat is al jaren een begrip – onlangs opende Frank er een restaurant bij. In dat restaurant wordt morgen, zaterdag 7 april, de Smoke House Eagle gepresenteerd: een echt Amsterdams Rauchbier van 7,5% alcohol. De bierproeflokalen van Van der Arend zullen het daarna op tap krijgen.

Bij het brouwen van een rookbier gebruikt de brouwer mout (gekiemde granen) dat boven een aromatisch vuur is gedroogd. Traditioneel gebruiken Duitse brouwers mout, gedroogd boven een vuur van berkenhout. Het geeft een duidelijk, uitgesproken rokerig aroma. Schotse whiskystokers gebruiken nog wel eens peated malt: mout dat boven een turfvuur is gedroogd. Iedere brandstof is in principe mogelijk zolang het aroma maar prettig is. Diesel is geen optie. De mout van Smoke House Eagle werd bij Frank’s Smoke House gerookt boven Amerikaans hickory hout.

Combinatie tip
Het spreekt bijna vanzelf dat gerechten die gerookt zijn passen als een handschoen bij Rauchbier. Welke combinaties Frank serveren gaat is een goedbewaard geheim, maar reken er op dat gerookte heilbot, biologische kip en natuurlijk King Chinook Alaska-zalm koningskoppels zullen vormen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *