Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Sterk (in) Bier

Het is iets om trots op te zijn. Avondwinkel Sterk in de De Clerqstraat werd recent gelauwerd op Ratebeer, een wereldwijde internetgemeenschap van bierliefhebbers. Ratebeer kun je zien als het Iens of Tripadvisor voor bier: consumenten laten er hun mening achter over bieren, brouwerijen, cafés en bierwinkels. Diverse Amsterdamse bedrijven scoorden hoog op de lijst maar de vermelding van Sterk is extra speciaal.

Om een vermelding op de lijsten van ‘het beste volgens Ratebeer’ te krijgen moet een bier of locatie niet alleen veel punten krijgen, het wordt pas waardevol als er voldoende individuele gebruikers hun stem laten horen. Naast ranglijsten voor beste bier en brouwerij worden prijzen uitgereikt in categorieën als ‘beste’ `brewpub, restaurant met bierkaart, proeflokaal, bierwinkel en supermarkt. De Bierkoning in de Paleisstraat vinden we terug op de lijst met beste bierwinkels van de wereld. Maar liefst drie Amsterdamse cafés staan op de lijst van ‘s werelds beste: Proeflokaal Arendsnest, BeerTemple en Bierproeflokaal In de Wildeman. Amsterdam scoort daarmee hoog in Nederland, al zijn de drie brouwerijen die Nederland vertegenwoordigen in de wereldwijde top-100 buiten de hoofdstad gevestigd. Brouwerij De Molen (Bodegraven), Kees (Middelburg) en Uiltje Brewing Company (Haarlem) leveren met hun klassering een prestatie van formaat.

Terug naar Sterk, dat zich geschaard heeft in de elite van beste supermarkten op biergebied – in de wereld. Opmerkelijk is het feit dat er alleen in de Verenigde Staten van Amerika vergelijkbare waardering is uitgesproken. In geen enkel ander land vinden de Ratebeerians dat er winkels zijn, niet per se in bier gespecialiseerd zoals slijterijen, die de moeite van het bezoeken waard zijn. Op biergebied is Avondwinkel Sterk inmiddels toonaangevend en de jarenlange toewijding van het winkelteam betaalt zich daarmee dubbel en dwars uit.

Het assortiment is ongekend groot: meer dan duizend verschillende bieren heeft men er op de planken staan. Belangrijker is het oog voor kwaliteit dat men heeft: eindeloos veel bier staat gekoeld opgeslagen, iets dat zeker voor aromatisch bieren als India Pale Ale onontbeerlijk is. Mede hierom is de Ratebeer waardering meer dan verdiend.

vers biertip
Als kers op de taart heeft Sterk een ‘growler station’: een tapinstallatie van waaruit flessen van een of twee liter worden gevuld die vervolgens mee naar huis of een feest kunnen worden genomen. Bier, net zo vers geserveerd als in het café maar dan aan uw eigen tafel – er is keuze uit telkens acht verschillende bieren.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *