Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Thuis brouwen zonder machine

In de Dorst Les van 16 februari had ik het over een nieuw fenomeen: zelf thuis bier brouwen met behulp van een machine waarin je een kant-en-klaar pakket ingrediënten stopt en op een knop drukt. Terloops meldde ik dat je ook voor enkele honderden euro’s een beginnerspakket kunt kopen waarmee je in de keuken of garage gemakkelijk ‘handgemaakt’ bier brouwt. De oplettende lezer Joost Jonker meldde zich prompt en wees mij op twee ernstige omissies, die ik vandaag graag rechtzet.

Een bezwaar dat ik uitte over de thuisbrouwmachine is dat het net zo creatief is als het bakken van een cake met cakemix. Maar, zoals de heer Jonker terecht opmerkte: “Te oordelen naar de uitpuilende schappen gebruiken meer mensen cakemix dan dat ze zelf mengsels samenstellen, laat staan dat ze naar een molenaar gaan.” Onuitgesproken voegde hij daaraan toe dat het eindresultaat het belangrijkst is: een smakelijk bier.

Zelf brouwt Jonker al jaren met moutconcentraat, te koop in vloeibare- of poedervorm. Dit is niets anders dan ingedikte wort, de suikerrijke vloeistof die de brouwer krijgt als hij het gemalen graan heeft uitgespoeld met heet water om er de natuurlijke moutsuiker in op te lossen. Het best is dit te vergelijken met een fond of glacé: diep ingekookte bouillon die minder ruimte inneemt en als basis voor een soep of saus dient. Er bestaan brouwerijen die alleen maar dit soort extracten produceren, waarmee de thuisbrouwer vooral veel tijd en gedoe bespaart.

Het creatieve proces komt daarmee allesbehalve in gevaar, omdat er honderden verschillende vervolgstappen zijn. Welke hop voegt de thuisbrouwer toe, en welke gist? Juist deze twee basisingrediënten van bier geven smaak en karakter aan het wort. Natuurlijk geeft het graan ook smaak, maar aan een basisbeslag kun je eindeloos veel smaken en geuren geven door te spelen met het hopmengsel, de gistsoort en de duur van de rijping. Precies zoals je op basis van een basisbouillon eindeloos veel verschillende soepen of sauzen kunt creëren. Het grootste voordeel van brouwen met moutconcentraat is dus de forse tijdsbesparing.

Thuisbrouwtip
Jonker: “Dat starterkits ‘enkele honderden euro’s’ kosten is niet juist. Je hebt al een 23 litervat met alle benodigdheden, een blik moutconcentraat èn flesjes voor 80 euro op internet. Ik gebruik die kit al enkele jaren. Misschien kunt u dit in uw column opnemen waarmee u de drempel voor dorstige lezers die zelf willen brouwen verlaagt.” Waarvan akte. Blijf genieten!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *