Dorst Lessen: Bierspecialist Rick Kempen over Thuisbrouwen met een machine?!

In de vroege middeleeuwen was brouwen een vast onderdeel van het huishouden. Naast al haar andere karweitjes brouwde moeder de vrouw geregeld bier voor heel het gezin, want van kleuter tot bejaarde dronk men dagelijks enkele liters licht alcoholisch bier. Van lieverlee ontwikkelde dit zich tot een heuse industrie, en eind vorige eeuw leverden bierfabrieken vooral eenvormig ogend en dito smakend bier af. Kritische bierliefhebbers, die wisten dat bier wel degelijk verrassend en onderscheidend kon smaken, zetten zich thuis aan het brouwen. De bierrevolutie was geboren: veel van die thuisbrouwers ontwikkelden zich tot een volwaardige, zij het niet fabrieksmatig producerende, brouwerij.

In Top Names, een programma van het digitaal experts netwerk Fast Moving Targets, presenteerde zich onlangs de Minibrew: een high-tech apparaat om thuis bier mee te brouwen. Kort gezegd is het een semiautomatische minibrouwerij voor op het aanrecht, niet onvergelijkbaar met een broodbakmachine. Voeg de juiste ingrediënten in de goede verhouding toe, druk op een knop en enkele uren later heeft u vers gebrouwen bier. De rijping varieert van een week tot maanden – ook met dit apparaat. U kunt dus niet al ’s avonds genieten van het bier dat u ’s ochtends brouwde.

Recepten vindt u in een speciale app: eenmaal een keus gemaakt bestelt deze de ingrediënten die vervolgens worden thuis bezorgd. De receptendatabase is goed gevuld en zal op termijn ook recepten bevatten die door gebruikers zijn bedacht, of door bestaande brouwerijen worden aangeboden. Straks brouwt u thuis uw eigen Mannenliefde of Koud Vuur.

De vraag is natuurlijk wel of je dit ambachtelijk bier kunt noemen. In aanmerking genomen dat je met wat swipes en clicks een doos spulletjes in huis krijgt die je met een druk op een knop doet omzetten in bier, maakt dat ik geneigd ben de vraag met ‘nee’ te beantwoorden. Wel is het even charmant en gemakkelijk als zelfgebakken cake, gemaakt met kant-en-klaar mix. Voor wie oploskoffie acceptabel vindt en liever geen bonen maalt is het ook een prima optie: het apparaat garandeert namelijk een steriel proces. U zult dus niet snel bier met smaakfouten krijgen, en dat is wel het belangrijkste.

Thuisbrouwtip
Echt ambachtelijk thuisbrouwen kan iedereen. Voor enkele honderden euro’s koopt u een beginnerspakket waarmee u in de keuken of garage rond de twintig liter bier per brouwsel maakt. Talloze recepten en benodigde ingrediënten vindt u bij diverse, gespecialiseerde webwinkels. Natuurlijk is schoon werken een vereiste: brouwen is vooral veel en goed schoonmaken.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *