Dorst Lessen – Bierspecialist Rick Kempen over Zomerbier

Stijgende temperaturen, lange dagen – als de lente van 2018 een belofte voor de komende zomer blijkt staat ons nog veel moois te wachten. Dat roept de vraag op wat u daarbij het best kunt drinken. Bestaat er zoiets als zomerbier? Het snelle antwoord luidt ‘nee’, hoewel bepaalde biersoorten wel speciaal voor de zomer gemaakt lijken. Die zijn lichtalcoholisch en hebben een fris karakter dat vaak een prima begeleider van zomers eten is.

(Belgisch) witbier is waarschijnlijk het eerste waar u aan denkt bij de combinatie zomer en bier. Het zachte, romige karakter dat van de gebruikte tarwe komt wordt verder verfrist door het gebruik van kruiden zoals anijs, koriander en sinaasappelschil. Die frisheid, in combinatie met het relatief lage alcoholgehalte (witbier bevat meestal 4,5% alcohol per volume, tien procent minder dan een pilsener van 5%) maakt het bij uitstek geschikt om op warme dagen te genieten.

Hefeweizen, de Duitse oervorm van het witbier, is juist wat zwaarder qua alcohol en er worden geen kruiden aan toegevoegd. Dat maakt het bier niet minder geschikt voor de zomer: ook hier spelen frisheid en fruitigheid de smaakhoofdrol en de tarwe houdt het lichtverteerbaar.

Saison, het droge en kruidige bier uit Zuid-België dat vroeger speciaal voor de zomer werd gebrouwen, is een vanzelfsprekende zomergast. Door de sterke vergisting blijven er vrijwel geen suikers over: het bier ‘plakt’ dus niet aan de mond, iets waar je ‘s zomers ook geen behoefte aan hebt. Het verkwikt als geen ander want het bitter-frisse karakter, versterkt door een extra handje hop, werkt als een oppepper.

De helden van de zomer worden twee traditionele Duitse biersoorten die zich aan de vergetelheid ontworstelen: Berliner Weisse en Gose. Beiden hebben een uitgesproken rins karakter, afkomstig van toegevoegd melkzuur dat het frisz-zuur van de gebruikte tarwe versterkt. Vooral Gose heeft daarnaast nog een troef in de mouw: zout. De rivier Goslar, waaraan de soort de naam ontleent, is mineraalrijk wat het water zilt maakt. Elke brouwer kan zijn water verzilten, eenvoudigweg door er zout aan toe te voegen. Dat doen veel Nederlandse brouwerijen dan ook en zo vindt u vele, frisse en Nederlandse Gosebieren deze zomer.

Zomerse tip
Warmere, lange dagen nodigen uit tot frisse en lichtvoetige bieren. Dat is voor gerechten niet anders: even geen stamppot of zware schotels, die bewaren we voor de winter. Salades, eventueel met kip of vis, laten zich door witbier of saison prima begeleiden vanwege het frisse zuurtje. Gose kan zelfs als frisse salade dressing worden gebruikt – drink er een koel glas naast.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *