Dorst Lessen: Bierterrassen in Amsterdam – Oost

Wie in Amsterdam-Oost een goed glas bier zoekt en dat het liefst in zomerse sfeer geniet komt ruim aan haar trekken. Rick Kempen neemt je mee langs bierparels voor deze zomer.

Het vroegere dierenasiel achter Oostpoort is tip-top gerenoveerd en voorzien van een kloeke brouwinstallatie. Poesiat & Kater, Polderweg 648, beschikt daarnaast over een riant terras, meer dan vrolijke bediening en maar liefst twee biermerken. Klassieke biertypen zoals stout en princessebier zijn ontleend aan de voormalige brouwerij de Gekroonde Valk, die ooit de grootste van Nederland was en op de Hoogte Kadijk stond. Deze heten Van Vollenhoven: onder de ‘eigen’ naam worden meer exotische bieren gebrouwen die mooi combineren met de fijne gerechten.

Grandioos genieten van zon en de Amstel met een puike selectie bieren uit alle windstreken: Café Hesp, Weesperzijde 130-131, is een opgelegd pandoer. Het terras, al jaren een Amsterdamse favoriet, is onlangs flink opgeknapt en je herkent er de hand van de nieuwe eigenaar in (Café de Ysbreeker). Klassiek beeld: serveerster met een dienblad tjokvol grote glazen Weihenstephan Hefeweizen steekt de straat over en fietsers stoppen eerbiedig.

Eveneens een groots uitzicht vind je bij Dakterras Hopp, Eerste Ringdijkstraat 4. Op de 8e verdieping van Hotel Casa is de zon lastig te ontlopen, maar wie moppert daarover? Ook hier wordt het voorspelbare assortiment van een grote brouwer aangevuld met lokale specialiteiten en Hopp biedt twee huisbieren aan, gebrouwen bij De Eeuwige Jeugd. Opvallend goed geïnformeerd personeel dat precies genoeg aandacht aan je besteedt en uitstekend helpt je keuze te maken.

Bepaald geen nieuwkomer, maar te vaak onderschat: Café Elsa’s, Middenweg 73. Hier kun je zo goed als gegarandeerd toeristenvrij genieten van een forse bierkeuze, foutloos geschonken en geserveerd. Vermeldenswaard: hier drink je de mooist getapte pils van Oost, en de andere bieren doen daar niet voor onder. Niet voor niets is dit café de kiem van beeldbepalende horecabedrijven die Oost hebben helpen opfleuren – de oudste van de Drie Wijzen uit Oost (3WO) bestiert de zaak reeds jaren. Het terras biedt zon, schaduw en precies genoeg passanten om eens fijn naar te kijken.

Beide vol in de zon gelegen, wint het terras van Louie Louie, Linnaeusstraat 11A, het toch van het nabijgelegen De Biertuin, Linnaeusstraat 29. Dit vanwege de grotere oppervlakte en het feit dat je zelf mag kiezen of je in of uit de zon zit. Daar staat dan weer tegenover dat De Biertuin van die smakelijke gegrilde kippetjes serveert. Enfin, maak zelf uw keuze. Beide zaken behoren tot het eerder genoemde 3WO imperium: een van hun peilers is een uitgekiend en gevarieerd bierassortiment waarover het personeel smakelijk en kundig adviseren kan. Absolute terras klassiekers in Oost waarvan het maar moeilijk afscheid nemen is.

2 Comments
 • Peter
  augustus 13, 2018

  Het was een mooie aanvulling op mijn tochtje (rondom) Oost! Dank heer Kempen! Dakterras Hopp kan mogelijk wat ongemakkelijk aanvoelen. Je stapt toch in een, voor mij, onbekend hotel. Maar het was binnen groen helder aangegeven, dus dat verlaagde, voor mij, de drempel. Top plekje! (Wel even het personeel er op geattendeerd dat er bij de lift onder stond dat ze gesloten waren 🙂 ). Poesiat & Kater, wat een mooi gebouw en locatie! Top!

  Het telt niet mee voor de categorie bierterras, maar als je toch in Oost bent… Ruk en Pluk (op aanbeveling geweest).
  Uniek op veel manieren, ‘gewoon’ even mee pikken 🙂
  Per saldo is alles op loopafstand, ook fijn.

  • Rick Kempen
   augustus 16, 2018

   Beste Peter –
   Dank voor je aardige woorden en fijn dat je zo genoten hebt!
   Ruk en Pluk is een instituut en fijne kroeg – maar inderdaad, niet qua bierterras 🙂

   Blijf genieten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *