Dorst Lessen: Een heerlijk avondje

De pepernoten vliegen ons om de oren: Sinterklaas viert bijna zijn verjaardag. Als hongerige spreeuwen storten wij ons op het snoepgoed dat te pas en te onpas door een Piet in de ruimte wordt geslingerd. Maar hoe maakt de bierliefhebber hier een heerlijk avondje van? Wat drinken we bij een verse taai-taaipop, een schaaltje pepernoten of een fijn stuk marsepein?

Pepernoten zijn geen voor de hand liggende combinatie met bier, maar de smaakcombinaties zijn zeer verrassend. De zoete, kruidige smaak en het plakkerig mondgevoel combineren wonderwel met een klassiek Belgisch dubbel, zoals St. Bernardus Prior, Leffe of Affligem. De geurige specerijen sluiten naadloos aan bij het geurige bier.
Andere kruidnoten zijn met chocolade omhuld. Ook hier vinden we een combinatie van geurige specerijen en een zoetig mondgevoel, maar met een extra dimensie: romige chocolade. Een fijne combinatie met deze choconoten is stout: dit licht-bittere bier biedt een prettig tegenwicht aan de romige chocolade. Goede voorbeelden zijn Jopen Extra Stout, Maximus 6 of Guinness. Een andere verrassende combinatie is met Duits Dunkelweizen: romig tarwebier met een kruidige toets dat past als een handschoen.

Een typische traktatie, nauw met Sinterklaas verbonden, is gevulde speculaaskoek. Dat laat zich perfect lenen om met een kruidige tripel te worden gecombineerd, zoals Thai Thai Tripel van Oedipus. Ook de moeder aller tripels – Westmalle trappist – doet het er goed bij. Het zacht-zoete karakter van gevulde speculaaskoek wordt door het kruidig-zoete karakter van de tripel naar grootse hoogten opgestuwd.

Geen Sinterklaas zonder marsepein, al dan niet in de vorm van een guitig roze varkentje, of vermomd als bitterbal. Ook hier ligt het misschien niet voor de hand er een bier bij te drinken. Verrassend genoeg combineert het tropisch fruit en de bittere aroma’s van India Pale Ale (Iepaa) vrij spectaculair: goede voorbeelden zijn Lagunitas, BrewDog Punk en Brand IPA.
Even spectaculair, maar volledig anders van smaak, is uw marsepein doen begeleiden door een Belgische gerstewijn. Deze krachtige bieren staan bekend om hun karakter van rijp, rood fruit zoals krenten, dadel en vijg. Dat haalt het nootachtige en zoete van de marsepein mooi naar voren zonder overdonderend te zijn. Sinterklaas, kom maar binnen!

Kersthulp
U overweegt om dit jaar, bij het kerstdiner, eens een bier te schenken? Goed idee! Maar welk bier dan, en hoe schenkt u dat het beste uit aan tafel? Dorst Lessen biedt hulp: mail het gerecht waarbij u een passend bier zoekt, of het hele avondmenu, naar rickkempen@gmail.com en u ontvangt een aantal suggesties van goed verkrijgbare bieren inclusief serveertips per mail terug.

1 Comment
  • Willem van Waesberghe
    december 3, 2017

    H41 en pepernoten gaat ook goed samen….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *