Dorst Lessen – Het oog wil ook wat

‘Je hebt maar een kans voor die eerste indruk’ – met deze reclameslogan wees een shampoomerk mij ooit op de onderschatte waarde van een eerste ontmoeting. Of het nu het eerste afspraakje met een mogelijke partner is, een eerste blik op een nieuw model auto of het moment dat een drankje op de bar wordt gezet: binnen een seconde heb je een bijna onveranderbaar oordeel gevormd.

Er is natuurlijk een heel goede reden dat die eerste blik zo’n indringend effect heeft: het hoort bij ons instinct, en hielp ons vroeger zo snel mogelijk gevaar te herkennen. Een klein, wit konijntje herken je meteen als ongevaarlijk terwijl een flits van een tijger je op de vlucht doet slaan. Het is ook om die reden dat Moeder Natuur kleur inzet als waarschuwingsmiddel: een rode paddenstoel kan men maar beter mijden bijvoorbeeld. Hoe kan de eerste blik een bierliefhebber helpen?

Ten eerste helpt het als je weet wat je verwachten mag: bestel je een kloek glas pilsener bier, dan verwacht je een goudgeel en kraakhelder glas te krijgen. Brengt de kelner je een donkerbruin, ietwat troebel uitziend bier dan beginnen de alarmbellen te rinkelen. Omgekeerd kan ook: wie een volstrekt transparant glas Hefeweizen geserveerd krijgt zal zich achter de oren krabben en de kelner vragen of dit wel de juiste bestelling is.

Ook als je niet weet wat je verwachten mag helpt de eerste blik. In Nederland houden wij van een mooie en stevige schuimkraag: een glas bier zonder schuim noemen we zelfs ‘doodgeslagen’ en wijzen we af. En het gaat nog verder: kleur en uiterlijk zeggen zelfs iets over de smaak die je mag verwachten. Bier krijgt zijn kleur in veruit de meeste gevallen van de gebruikte mout: behandeld graan waaruit de brouwer de suikers wint om alcohol mee te produceren. Hoe hoger de temperatuur waarop de mouterij de kiemende graankorrels droogt, hoe meer die suikers karamelliseren en de korrels worden geroosterd, of zelfs getoast.

Donker bier zal dus altijd smaken van karamel en geroosterd brood hebben. Bij nog donkerder bier kan dat zelfs aan toffee of koffie doen denken – smaken die je in blond gekleurd eenvoudigweg nooit zult tegenkomen.

Kennistip
Wie zelf meer wil weten over bier, en zich echt wil verdiepen in de achtergrond van kleur, geur en smaak – die meld zich aan bij StiBON. Deze Stichting Bier Opleiding Nederland biedt cursussen aan op meerdere niveaus en leidt op tot Biersommelier. Op stibon.nl vindt u alle cursusinformatie en –data.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *