Dorst Lessen Les #18: Goed getapt is beter!

Het klinkt misschien grappig maar we hebben in Nederland weer een heuse biertap kampioen. Tijdens de finale NK Biertappen, afgelopen woensdag op de Horecava, pakte Raymond Hardy namens café-restaurant Aan de Meule te Beek (L) de titel. Een jaar lang mag hij zich ‘de beste tapper van Nederland’ noemen. Ik voerde de titel in 1998, namens café Hoppe.

Tijdens de finale tonen de deelnemers hun vakbekwaamheid op tal van fronten. Het begint al met het dienblad: deelnemers die het lekvocht in het spoelwater afgieten vallen af. Ook het spoelen van de glazen is een spannend moment, waarbij de jury let op de nacontrole: zijn de glazen vetvrij en ‘bierschoon’? Worden de glazen, na het spoelen, niet op de kop op de bar gezet – waarmee ze meteen weer vies worden?

De werkvolgorde is ook belangrijk: eerst viltjes en het flesje speciaalbier op het dienblad zetten, dan pas gaan tappen, anders zakken de schuimkragen onnodig in. Het tappen zelf gebeurt in twee formaten: men tapt twee ‘vaasjes’ en twee ‘fluitjes’. Dat klinkt simpeler dan het is, want de koolzuurdruk staat veel hoger dan in een gemiddeld café om zodoende een dijk van een schuimkraag te creëren. Afschuimen is cruciaal: met een natte spatel graag, om de belletjes aan elkaar te metselen! En die schuimkragen moeten, nadat de deelnemer met het dienblad naar de jurytafel is gelopen, even hoog en liefst drie vingers dik zijn – zonder belletjes of gaten, de glazen met het beeldmerk naar de gast gericht. Het is, kortom, een serieuze aangelegenheid – en terecht.

De wedstrijden stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw: in de oorlogsjaren was het pils, toen al de dominante biersoort, vanwege grondstofgebrek in kwaliteit ernstig achteruit gegaan. De jaarconsumptie was tot 10 liter per persoon teruggelopen. Met de actie ‘Het bier is weer best!’ sloegen de brouwerijen de handen ineen om aan te geven dat de periode van ellende voorbij was. De wedstrijden maakten zowel publiek als kelners duidelijk dat het hier een kwaliteitsproduct betrof, dat met zorg diende te worden behandeld. De afzet schoot met sprongen omhoog. Godlof wordt deze proeve van bekwaamheid nog steeds in ere gehouden.

Beklagtips
Wanneer mag je een geserveerd glas bier weigeren? Bijvoorbeeld als de ober, al dan niet heupwiegend, met de spatel op het bier slaat bij wijze van afschuimen. Is ‘ie helemaal gek geworden! Worden de glazen bovenaan vastgepakt – soms met de vingers in het bier! – dan mag u van mij zelfs aangifte van mishandeling doen.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *