Dorst Lessen – Terrassentest Amsterdam-Centrum

De Nieuwmarkt is inmiddels ontdekt door toeristen en dagjesmensen maar dat mag de pret niet drukken: hier vinden we twee iconische, klassieke bierterrassen. Zonaanbidders posteren zich aan de oostkant bij Café Fonteyn, Nieuwmarkt 13- 15 alwaar je, in hun eigen woorden, “niet kunt dineren, maar wel uitgebreid snaaien en snacken op niveau”. Dit alles gelardeerd met een doeltreffende (inter)nationale bierselectie waarbij goed rekening is gehouden met alcohol- en glutenvrij bier.

Wie iets minder waarde hecht aan een zonnebad, en voor wie een spannender bierkeuze waardeert, vindt op het terras van Lokaal ‘t Loosje, Nieuwmarkt 32, alles wat het hartje begeert. Een kloek terras met buurtsfeer en bovenal goed getapte en geschonken bieren: acht van tap, ruim twee handenvol op de fleskaart.

Vergeet het Leidseplein – dat is weliswaar één groot terras, maar zoals iemand het ooit passend verwoordde ‘met de sfeer van een abattoir’. Die parkeren we even: op het nabijgelegen Max Euweplein pronkt al jaren het zonovergoten terras van Aran Irish Pub, Max Euweplein 73. Hier ga je niet heen voor spraakmakende bieren, maar met een puike pint Guinness of kloeke pot pils is het hier zo geweldig passanten kijken dat ze er bijna extra geld voor zouden mogen vragen.

Men hangt er letterlijk ‘met de benen buiten’, boven het water van de Singelgracht: Waterkant, Marnixstraat 246, biedt Caraïbische sfeer tegen het decor van het lelijkste gebouw van Amsterdam. Voor deze ‘lekker los in de heupen’ stek brouwde Amsterdam’s oudste brouwerij Biri: gemodelleerd naar het Surinaamse Parbo-bier, een doordrinkbaar Caraïbisch lager. Daarnaast vind je er meer dan veertig bieren uit alle windstreken.

Zonder twijfel het meest onderschatte terras van Amsterdam (en niet alleen op biergebied) vinden we iets verderop, verscholen aan de Singelgracht. Café Soundgarden, Marnixstraat 164-166, doet denken aan het dorpje van Asterix en Obelix: “een café dat moedig weerstand biedt aan de overweldigers”, wie dat dan ook mogen zijn. Meerdere flipperkasten, lekker tegendraadse muziekkeuze die al meermalen in (en weer uit) de mode is geraakt – en een bijna volmaakte bierkaart. Wetenswaardig: hier schenkt men Dunkelweissbier van ‘s werelds oudste brouwerij, een zeldzaamheid.

Op het marineterrein, naast het Scheepvaartmuseum, vinden we terras, bar en restaurant van Pension Homeland, Kattenburgerstraat 7. Inpandig bevindt zich de gelijknamige brouwerij die een mooi aanbod aan ‘klassiekers-met-eigen-draai’ levert. Misschien wel een van de fijnste uitzichtplekken van de stad, biedt dit terras alles wat je als zonminnende bierliefhebber wensen kan – in een volstrekt onthaaste sfeer.

Gollem Aan het Water, Entrepotdok 64, is de jongste telg van dit oer-Amsterdamse bierimperium – en het pronkt met een heerlijk rustig terras dat uitkijkt op Artis. Hier komt de avontuurlijke bierliefhebber even goed aan zijn trekken als ieder ander: de bierselectie is zeer ruim en het bedienend personeel kan er dorstig makend over vertellen.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *