Dorst Lessen – Terrassentest Amsterdam-West

Ze bestaan nog: de buurtcafés waar het altijd vrijdagmiddag, klokslag half zes lijkt te zijn. ‘t Binnepretje, Bos en Lommerweg 133, (inclusief spelfaud), is er zo een. De bierselectie is zeker niet de avontuurlijkste van de stad, maar daar malen we niet om: de goede zonligging en de onverslaanbare sfeer maken alles goed. Het is hier buitengewoon goed mensen kijken, sfeer proeven en genieten van een prima getapt glas bier. Terwijl de soms hoogoplopende Jordanese discussies en borreltafelpraat achtergrondgeluid als een klaterend bergbeekje geven ontrolt de culturele en maatschappelijke integratie zich voor je ogen.
Café Zürich, Mercatorplein 2b, mag in een iconisch gebouw gevestigd zijn en zich verheugen in een riant terras met volop zon en een geinige bierkeuze – er zijn zelfs heuse ‘biertafels’ waar je zelf je bier kunt tappen – we kunnen niet heen om het nabijgelegen café Frits, Jan Evertsenstraat 135. Ook hier zongarantie, mits deze zich laat zien, maar zonder twijfel de meest verrassende en gevarieerde bierselectie van de buurt. Lokale helden krijgen ruimschoots de gelegenheid zich te presenteren, terwijl internationaal gevestigde bieren iedere biersmaak van een passende keuze voorzien. Belangrijker: heerlijk in de zon gezeten, met de drukke Jan Evertsenstraat roezemoezend op de achtergrond, vind je hier goede bediening die bijna on-Amsterdams gastgericht is.
Dat duurzaam ondernemen in is bewijst Gent aan de Schinkel, Theophile de Bockstraat 1 met haar nadrukkelijke samenwerking met lokale producenten. Het terras rekenen we tot de klassiekers: altijd zon en schaduw naar believen, en prettig uitzicht op voorbijvarend binnenscheepverkeer. Men heeft zich hier niet gek laten maken door de hoppige nieuwlichterij van de IPA: de biercollectie is vooral Belgisch, met veel bier uit de stad waarnaar het café is vernoemd. Daarnaast vanzelfsprekend een afgewogen assortiment lokale Amsterdamse bieren. Ook fijn: de keuken is vrijwel de gehele dag geopend.
Niet veel verderop, aan het einde van de Overtoom, vinden we het prima terras van Bar Kosta, Derde Kostverlorenkade 42-HS. Ja: het is de stek die terrasfaam verwierf toen café Ter Brugge er gevestigd was, en dat terras is goed onder handen genomen. De bierliefhebber met hooggespannen verwachtingen zal wellicht een pruillip trekken – verwacht geen exotische bierselectie – maar die bieren die worden geschonken, van tap en fles, hadden niet beter gekozen kunnen zijn voor deze zichtlocatie.
Wel zin in goed bier en een gaaf terras waarbij je niet per se in zon hoeft te zitten? Checkpoint Charlie, Nassaukade 48, biedt bier en Berlijnse sfeer in de Staatsliedenbuurt. Naast een excellent bieraanbod met nationale en internationale toppers vind je hier goede tosti’s en dito currywurst, met een flipperkast als extra attractie. Intrigerende mix van rebelse kunst, levensgenieters en beproefde multiculti kletsika, zowel binnen als op het terras. Vervelen is hier geen optie want alleen de bierkaart al leest als een spannend jongensboek.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *