Dorst Lessen: Terrassentest Amsterdam-Zuid

Amsterdam-Zuid is heel divers, zowel qua wijken, architectuur als de betere buitenplekken waar je van een goed glas bier kunt genieten. Tapzuid, Maasstraat 70, biedt niet alleen een riant terras met voldoende schaduwplekken, maar ook een dijk van een bierselectie. Naast 25 tapkranen vind je er een uitgekiend aanbod van lokale en internationale specialiteiten. Hier wordt bier van alle Amsterdamse brouwers geschonken en geeft men uitstekend advies over bier aan tafel. Buitengewoon fijn is dat de keuken tot sluitingstijd open blijft, wat deze stek bijkans mediterraan maakt.

Op de rand van de Rivierenbuurt ligt het terras van Café Vrijdag, Amsteldijk 137. Terras rondom, met een geinige en vooral zonnige dependance aan de overkant van de ventweg. De bierkaart steunt op twee pijlers: een doeltreffend standaard assortiment van ‘s werelds grootste bierfabriek enerzijds, een evenzo doeltreffend assortiment (inter)nationale specialiteiten anderzijds. Ook hier weet het personeel smakelijk over de bieren te vertellen en combineert men de menukaart met de bierselectie.

Het restaurant is nu enkele maanden open: Bar ALT, Stadionplein 103, heeft de beschikking over een klein maar fijn terras met zicht op het Olympische Stadion. Kleurige picknickbanken naast zorgvuldig gekozen terrasmeubilair: bijna jammer dat het terras pas in de middag opent. Hier vinden we met afstand de meest spectaculaire bierkeuze: twintig bieren op tap, waaronder een grote selectie van Two Chefs, de voormalige koks die brouwer werden. De uitgebreide flesenkaart bevat bieren die zeldzaam zijn, zowel qua verkrijgbaarheid als prijs: kijk niet op van flessen die meer dan honderd euro kosten moeten..

Brouwerij Troost, Cornelis Troostplein 21, heeft misschien niet het grootste of mooiste bierterras van Zuid, maar verdient een plek in de lijst omdat het een brouwerij-proeflokaal is. Inmiddels zijn er vier vestigingen, waarvan er twee bier brouwen – waaronder deze, de oorspronkelijke vestiging.

In de buurt vinden we Dopey’s Elixer, Lutmastraat 49 (maar iedereen komt binnen via de Tweede Van der Helststraat, waar zich ook het perfecte terras bevindt). Rust, zon en schaduw, waarbij de picknicktafels de hoogste zongraad kennen. De imposante taplijst telt 24 bieren, waaronder (inter)nationale grootheden en lokale helden. Daarnaast ruim vijftig bieren van fles, met eenzelfde verdeling: let op de lijst met ‘Hollands Ho(o)p’. Als slagroom op de taart: naast de uitstekende bierkeuze is de sfeer hier warm, gezellig en gastvrij.

Hele generaties moeten hier al hebben vertoefd, en er zullen nog velen volgen: Café Wildschut, Roelof Hartplein 1-3, is wat je noemt een ‘klassieker’. Het terras, een geweldige stek voor zonaanbidders, is er bovenal om ‘te zien en gezien te worden’. In vroeger tijden legendarisch slechte bediening, tegenwoordig draait het moeiteloos mee in de betere service regionen. Voor wie niet per se een bierig rariteitenkabinet zoekt, maar wel een goed glas bier genieten wil, is dit een uitstekende terras bestemming.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *