Dorst Lessen: Zomerse terrastips Amsterdam Noord

Wie in Amsterdam-Noord een goed glas bier zoekt en dat het liefst in zomerse sfeer geniet komt ruim aan haar trekken. Rick Kempen neemt je mee langs bierparels voor deze zomer.

Je kunt niet heen om het proeflokaal van Oedipus Brewing, Gedempt Hamerkanaal 85. Er wordt hier alleen zelfgebrouwen bier geserveerd maar het aanbod bedient elke smaakvoorkeur. Alleen hier vind je gelimiteerde proefbrouwsels. Genoeg gelegenheid om van de zon te genieten, of ervoor te schuilen. De Beef Chief heeft er een permanente in-house foodtruck met prijswinnende burgers, ook in vegaversie.

Wie Noord per boot verkent kan aanleggen bij Café De Ceuvel, Korte Papaverweg 4. Om de hoek van het Mosveld is dit een onverwachte oase met drijvende tuinen en veel creatieve vrijheid op alle mogelijke vlakken. ‘De Vrije Brouwer’ uit Limburg levert veel mooie bieren waaronder het huisbier Mr. Pietersen. De bierselectie is verder lokaal, zonder extremiteiten, maar goed gekozen. Veel blote voeten, zichzelf opvoedende kinderen en maatschappelijk verantwoord genieten zonder belerend vingertje.

Nog steeds een onvoorstelbaar mooi uitzicht over het IJ: Noorderlicht, NDSM Plein 102, heeft een ontspannen sfeer. De bierkaart wordt gedomineerd door ‘s lands grootste brouwer, waarnaast we enkele lokale specialiteiten treffen – maar een plek als deze verdient een spannender aanbod. De picknicktafels en overige zitjes krijgen meer dan genoeg zon, het personeel is vooral functioneel – deze rafelrand maakt inmiddels een zeer gepolijste indruk.

Idyllisch gelegen op het stadslandbouwproject NoordOogst: Pannenkoekenhuis Stroop, Meteorenweg 272. Prachtig zonrijk terras, op meerdere niveaus. De picknickbanken staan vol in de zon en er is genoeg gelegenheid voor ravotten. De bierselectie is overwegend lokaal gehouden met als smakelijke extra een brouwerij (Friekens) in de kleedkamer van deze voormalige voetbalkantine. Ooit zat hier Brouwerij De Vriendschap, dat nu verder is gegaan als Walhalla Craft Beer. Vrolijk personeel dat weet waarover het spreekt. Op het grasveld verschijnt binnenkort broertje Biertuin Proost.

Café ONS, Buiksloterweg 27, vroeger voluit Ot en Sien, was het begin van de gentrificatie van Noord – ook al bestond dat woord toen nog niet. Fijne buurtkroeg met onderschat terras – genoeg keuze voor in of uit de zon, en een veilige bierkeuze. ONS doorstaat de witbier-test zonder stress: er wordt geen citroentje in ons IJ Wit geserveerd. Het is hier goed mensen kijken, en al is de bierkeuze weinig avontuurlijk, gerechten als een ‘broodje vitello tonato’ maken dit meer dan goed.

Verscholen achter Landmarkt, Schellingwouderdijk 339 ligt De Proeverij: een zonovergoten, ruim en kindvriendelijk terras. De ‘lokale producten’ filosofie van de supermarkt zien we terug op de menu- en bierkaart: die is gevarieerd en zoveel mogelijk Amsterdams. Praktische uitzonderingen zijn er voor smakelijk maar buitenlands alcoholvrij bier. Mooie details: Nederlandse Bear cider op fles, en democratische prijzen. Perfecte tussenstop op een zonnige fietstocht ten noorden van het IJ.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *