De laatste jaren zijn kleine, ambachtelijke brouwerijen opgeschoten als paddenstoelen in een natte herfst. Nederland telt er momenteel zo’n 420 en meer dan tien procent is in Amsterdam gevestigd. In het kielzog daarvan worden steeds meer bierfestivals georganiseerd.
Zo’n tien jaar geleden was het bezoeken van Nederlandse bierfestivals geen feest. Er werden nogal wat fouten gemaakt – niet zelden was het bier zuur. Als je daar wat van zei werd je door de brouwer onthaald op een smalende snuif: ‘Dit bier is zo bedóeld!’ Godlof hebben Nederlandse ambachtelijke brouwers ontzaglijke vooruitgang geboekt, en op bierfestivals valt nu altijd wel een mooie nieuwe smaak te ontdekken.
Dit weekeinde is het voormalig Marine Etablissement gastlocatie voor de eerste editie van The Amsterdam Beerfair. Ooit verboden terrein voor de gewone passant/Amsterdammer, vestigde zich op het Marineterrein pension Homeland met een gelijknamige huisbrouwerij. De brouwer ontvangt voor het festival vijftien (inter)nationale collega’s, waaronder een Italiaanse en twee Amerikaanse brouwers, om hun bieren te laten proeven. Zo tapt Meesterbrouwer Scott Ungermann van Anchor Brewing uit San Francisco er zijn bieren. De brouwerij (ooit kuste ik hun brouwketels, uit pure opwinding) geldt als de aanstichter van de Amerikaanse bierrevolutie, die naar Europa is overgeslagen. Het is deze revolutie die heeft gemaakt dat India Pale Ale, afgekort I.P.A. (of Iepaa!), tegenwoordig in elke kroeg of winkel te vinden is terwijl tien jaar geleden geen Nederlander er zelfs maar van gehoord had. Met de Amsterdam brouwerij Oedipus Brewing zal Scott ook een samenbrouwsel maken!
Volgend weekend beleeft Bier West in het Rembrandtpark haar tweede editie, nu met familiedag: op zondag krijgen kinderen gratis toegang en is het extra gemoedelijk. Vooral lokale bieren, foodtrucks en muziek bepalen het festivalbeeld.Dan trapt de moeder aller bierfestivals, het PINT Bokbierfestival, vrijdag 28 oktober voor alweer de 39ste keer af. Hier proeft u vrijwel alle Nederlandse bockbieren. Bij de eerste editie (1978) in Café Gollem kwamen 65 mensen opdagen – veel te veel voor die kleine ruimte, zodat er in de Raamsteeg geen doorkomen aan was. Tegenwoordig duurt het festival drie dagen en proeven meer dan tienduizend bezoekers er van bijna honderd verschillende seizoenspecialiteiten.
Tip: Hoe pak ik een bierfestival aan?
Belangrijk: als op een festival het bier langs de plinten klotst, zorg dan voor voldoende waterinname. Het gaat om proeven, dus houdt het bij slokjes. En die foodtrucks zijn niet alleen decoratie: eet geregeld iets kleins. Bevalt een bier niet: weggooien! Bevalt het wel? Zoek dan iets vergelijkbaars.
Rick Kempen (1969) werkt sinds 1998 bij Bier&cO waar hij zich als professioneel bierkenner inzet om speciale bieren van over de hele wereld bereikbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek.
Leave a Reply