Dorstlessen #2: Waarom is ‘bier’ niet hetzelfde als ‘pils’?

In een legendarische TV reclame gooide de Oostenrijkse skileraar Rudi de deur van een skihut tjokvol broeierige studentes open, liet zijn entree op de dames inwerken en brulde: ‘Biertje?!’ Daarna gaf hij een rondje van 500 Heineken pilseners, waarmee hij vooral voor spraakverwarring zorgde. Wie de jaren daarna een willekeurig café binnenwandelde en een biertje bestelde kon er namelijk van verzekerd zijn dat het barpersoneel meteen een kloeke pils presenteerde.

rick-kempenLang was het pilsener biertype zo ongeveer het enige dat je in Nederland krijgen kon. Denk hierbij aan die goudgele rakker met dapper witte schuimkraag die soepel naar binnen glijdt en de dorst lest. Ons land is er groot mee geworden: we zijn de op een na grootste bierexporteur ter wereld (na Mexico) en Nederlands pils vind je in elk land, of alcohol moet er verboden zijn. Pilsener is ook het meest gedronken biertype ter wereld. Van elke 100 glazen bier die wereldwijd worden ingenomen zijn er grofweg 85 van dat pilsenertype. Dat doet de vraag rijzen wat er dan in die andere 15 glazen zit? Dat kan een witbier zijn, een bockbier of een saison – er zijn wel honderd verschillende typen. Tegenwoordig brouwen ambachtelijke brouwers namelijk allerlei soorten bier maar vrijwel geen brouwt pilsener: dat laten ze aan grote brouwerijen over. Want als pils iets vrijwel niet heeft is het smaak, zeker vergeleken met biertypes als de citrusachtige India Pale Ales, fruitige Hefeweizens of stouts met koffietonen.

Bier is een verzamelnaam. Alle pilseners zijn dus bier, maar niet alle bieren zijn van het pilsenertype. Uitgedrukt in groenten: alle wortels zijn groenten, maar niet alle groenten zijn wortels: je hebt ook sla, artisjok of asperges. Deze hebben allen hun eigen uiterlijk, geur en smaak. Zo zit het met bier ook: alle biertypen onderscheiden zich door kleur, geur en smaak. Vraag vandaag om een biertje en je krijgt als antwoord twee opgetrokken wenkbrauwen en een wedervraag: ‘wat voor biertje had u gewenst?’ Het modale barpersoneel weet tegenwoordig prima hoe de bieren die zij serveren smaken en kunnen u uitstekend adviseren.

Proeftip

Praat jezelf geen ‘lustikniet’ aan. Vaak denkt u bijvoorbeeld niet van bitter te houden, maar bitter komt in vele varianten. Zo paren moderne, van exotische hopsoorten voorziene India Pale Ales, onverwachte fruitigheid aan forse hopbitterheid. Op een bieretiket staat helaas slechts zelden vermeld welke hop de brouwer gebruikte dus als de hop wel wordt gespecificeerd kun je vuurwerk verwachten! En zoet is niet altijd suikerzoet: probeer eens een Belgisch kriek lambiek type.

Rick Kempen (1969) werkt sinds 1998 bij Bier&cO waar hij zich als professioneel bierkenner inzet om speciale bieren van over de hele wereld bereikbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek.

1 Comment
  • Cor Vooys
    november 12, 2017

    Lekker biertje hangt helemaal af van de bierdrinker zijn of haar smaak. Wat de één goddelijk vind smaken, vind een ander maar ‘zozo’
    En het hangt ook sterk af van wat je eet, gaat eten of net het gegeten. Eet een paar uur vooraf maar eens een zoute haring, dan smaakt elk biertje later opperbest. Hetzelfde met een ordinair pilsje bij een zuurkool gerecht, GODDELIJK !!
    Eén ding is heilig, neem geen bier als je geen dorst hebt. Nippend bier drinken als een wijntje, is not done!!
    Ik was eens 3mnd in Suriname, zweten de hele dag. En grof geschat na afloop terug in NL, had ik meer dan 350 blikjes gedronken, 3 à 4 per dag. De laatste was net zo kekker en dorstlessend als de eerste. Ik bedoel maar. Luister naar de Budweiser polka, spec voor dat biermerk gemaakt door James Last en je krijgt meteen trek in een ferme pull. Proost. Was getekend door Cor Vooys. corvooys@hotmail.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *