Hoe vaker mensen zeiden dat het onmogelijk was, hoe meer ze er in gingen geloven. En ze kregen gelijk. Carel Krol (47) en Pieter Staphorst (36), twee docenten biologie, slaagden er deze zomer in om op Amsterdamse grond hop te produceren voor de bierproductie.
Normaliter doet hop het goed op ontwaterde zandgronden: bepaald niet iets waar Waterland rijk aan is. Toch realiseerden zij op de drassige veengronden van Amsterdam-Noord, tegen alle adviezen in, hun droom: het opzetten van de professionele Amsterdamse hopplantage Amsterdams Hophuis. De twee staken de afgelopen twee jaar al hun vrije uurtjes in het verbouwen van hop. En met succes: de vijf hoprassen die zij dit jaar lieten groeien zorgden voor een oogst van bijna tachtig kilo hopbloemen. Hiermee kan de Amsterdamse brouwerij De Prael voorlopig even vooruit, en het eerste brouwsel is zelfs al bijna klaar: het werd gebrouwen met in september vers geoogste hop. Verse hop geeft het bier een extra knapperige smaak: grassig en prikkelend bitter. ‘Amsterdams Hopbier’, zoals het bier voorlopig heet, ligt nu nog op tanks te rijpen met zakken hopbloemen erin: dit zogenoemde ‘drooghoppen’, te vergelijken met het zetten van thee, geeft extra aroma’s en bitterheid aan het bier. Amsterdams Hopbier zal alleen in het Proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg van de tap worden geschonken.
Hop is, naast water, graan en gist, een van de vier basis ingrediënten waaruit bier gebrouwen wordt. Amsterdams leidingwater leent zich prima voor de bierbrouwerij: het is opmerkelijk zacht. Gerst is het belangrijkste brouwgraan: we halen het meeste uit het buitenland, op de Noord-Hollandse bodem doet de gerst het niet best. Gist kopen we bij de groothandel, of de brouwer kweekt zijn eigen gisten op. Blijft over hop: een essentiële smaakmaker die ook nog eens voor bewaarbaarheid zorgt.
De twee heren van het Amsterdams Hophuis hopen uiteindelijk enkele hectaren te kunnen aanplanten. Om zich full-time op de hopteelt te kunnen storten hangen de twee in januari hun lerarenbestaan aan de wilgen. Met de komst van het Amsterdamse hop wordt lokaal bier nog lokaler. Wellicht groeit Waterland zelfs uit tot Hopland.
Tip
Hop is niet alleen een onmisbaar ingrediënt bij het brouwen, het is ook een delicatesse. Hopscheuten, de eerste uitlopers van deze klimplant, geldt als ’s werelds duurste groente: er wordt tot € 300 per kilo voor betaald. In het vroege voorjaar bieden vooral Vlaamse restaurants het aan: de nootachtige smaak gaat vooral goed bij coquilles, rogvleugel en schelpdieren. Wie weet staan hopscheuten volgend jaar ook op Amsterdamse menukaarten?
Rick Kempen (1969) werkt sinds 1998 bij Bier&cO waar hij zich als professioneel bierkenner inzet om speciale bieren van over de hele wereld bereikbaar te maken voor een zo groot mogelijk publiek.
januari 20, 2017
Dit doet ons goed, in het rozenjaar al een opbrengst naar volle tevredenheid.
Volgend groeiseizoen het bruidsjaar, ..dat beloofd wat!!