Ja, u leest het goed: collabieraties. Nee, het heeft niets te maken met cola in uw bier, of dyslexie aan mijn kant. Het is een poging een goed Nederlands woord te vinden voor een fenomeen dat we tegenwoordig veelvuldig zien bij ambachtelijke brouwers: twee brouwerijen brouwen samen een bier.
Het fenomeen is komen overwaaien uit dezelfde hoek vanwaar de hele bierrevolutie stamt: de Verenigde Staten van Amerika. Ingegeven door de diepgevoelde wens uitdrukking te geven aan de gedeelde passie voor bier en met de bedoeling de met de mond beleden saamhorigheid in daden te vatten, zijn brouwers daar al enkele jaren gewoon ‘samen’ een bier te brouwen. Dat bier wordt dan vaak ook gezamenlijk verkocht. Het zijn eenmalige producties, vaak met een zekere verzamelaarswaarde. Men noemt het daar ‘collaboration brew’ wat zoveel betekent als ‘in samenwerking gebrouwen’. Hoe smakelijk het eindresultaat ook mag zijn, dat bekt niet lekker. ‘Samenbrouwsel’ is zo mogelijk nog erger – en of ‘collabieratie’ de Dikke van Dale gaat halen valt nog te bezien, maar u weet inmiddels waarover we het hebben.
De Limburgse familiebrouwerij Gulpener (1825, directeur Jan-Paul Rutten vertegenwoordigt de achtste generatie) is de vijfde grootste brouwerij van Nederland maar profileert zich nadrukkelijk als ambachtelijk, lokaal en verantwoord. Veel grondstoffen worden (weer) lokaal in Limburg verbouwd en men ondernam er al maatschappelijk verantwoord voordat dit een hype werd. De brouwerij zoekt ook nadrukkelijk de samenwerking met exemplarische vertegenwoordigers van de ‘nieuwe biergarde’ en daarom doet zij dit jaar maar liefst vier collabieraties. De meest recente werd verleden week gepresenteerd: ‘Aan lager wal’, een session lager gebrouwen met het Amsterdamse De Prael.
Het bier kleurt diep amber en heeft een bescheiden alcoholpercentage van 3,5% per volume – dat past naadloos in die andere biertrend van ‘het mag een procentje minder’. Bij het brouwen heeft men aromatische hop gebruikt, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, en dat zorgt voor een rijke, fruitige neus. Ook heeft men het bier gedrooghopt: zakken met hop worden in het bier gehangen tijdens de rijping, waardoor extra aroma’s in het bier worden opgenomen. Met ‘Aan lager wal’ wordt de vriendschap tussen twee passievolle brouwerijen smaakvol en treffend tastbaar gemaakt.
collabieratietip
Samen brouwen is een statement van gelijkgezindheid. Tijdens het komende ‘Planet Oedipus’ festival, waar bijna twintig brouwerijen aan deelnemen, krijgt de brouwmeester van de gelijknamige brouwerij het druk. Sander Nederveen zal met maar liefst zes brouwerijen gaan ‘collabiereren’ en daarmee een explosie van bierige creativiteit veroorzaken. Het worden vooral internationale samenbrouwsels.
Leave a Reply