Experimenteren met vergisting

Het was een mooi event: enkele gelukkigen waren uitgenodigd door Beerwulf om in een Zoom-meeting kennis te nemen van de beweegredenen van Peter Rouwen om een zestal klassieke Belgische bierstijlen te brouwen met ondergist. Wie Peter Rouwen niet kent: hij is bezielend mede-eigenaar en chief brew stuff ofzo van Brouwerij Noordt, mede-initiatiefnemer van de StiBON-Lentiz brouwopleiding en van hem is de uitspraak ‘gebakken vleermuisvleugeltjes in je bier’. Ik hou heel erg van Peter Rouwen: boven alles is hij een beminnelijke man, een vakidioot op horeca- en brouwgebied en een verstandige Rotterdammer, want hij is met een Amsterdamse getrouwd. Had ik al gezegd dat de proeverij mede was mogelijk gemaakt door Beerwulf?

Peter Rouwen, met hop in handen – echt!
Foto credit: Entree Magazine

Als een van weinigen in Nederland heeft Peter, voordat hij zijn brouwsels aan de man ging brengen, zich verdiept in het brouwersvak. Hij ging naar school in België en liep stage bij toonaangevende Nederlandse brouwerijen. In mijn ogen is hij een model-brouwer: iemand die kwaliteit boven alles stelt en nergens concessies aan doet, behalve aan zijn sokken – die kunnen eigenlijk niet meer, maar het zij hem vergeven, want de bieren van Brouwerij Noordt zijn keer op keer perfect gemaakt. Of je ze lekker vindt of niet is subjectief, maar objectief gezien behoort Brouwerij Noordt (let op: het team van brouwers is groter dan Peter alleen, en ook dit zijn zonder uitzondering kundige en passievolle vakmensen) tot de absolute top in Nederland, en daarmee tot de top van Europa. Peter speelt graag en vaak met technieken (hij liet al eens een lager rijpen op een blank eikenhouten vat, benieuwd naar het resultaat) en ingrediënten. Nu vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als je klassieke bierstijlen, die traditioneel met gist van het type ‘bovengist’ (dat altijd veel aroma’s zoals esters en fenolen oplevert) worden gebrouwen, nu eens zou maken met ‘ondergist’ (dat altijd strakke, cleane bieren oplevert). Zes bieren liet hij ons proeven uit zijn LagerLab serie: Enkel, Blond, Dubbel, Tripel, Scotch Ale en Quadrupel. De bieren werden opgestuurd door Beerwulf, die ook voor de Zoom-verbinding zorgde, waarbij Peter in volstrekt onverstaanbaar Rotterdams de bieren toelichtte. Had ik al gezegd dat de proeverij mede was mogelijk gemaakt door Beerwulf?

Ik ga hier niet in op de bieren. Bestel zelf het proefpakket via deze link – het levert je zes bieren in duplo op die het proeven meer dan waard zijn, en wees snel, want op=op. De experimenteerdrift van Peter’s LagerLab heeft geresulteerd in spannende, maar cleane, varianten van bekende bieren met telkens een onverwachte twist. Het enige dat je overal steeds mist is de klassieke diepgang en complexiteit – maar dat komt nu eenmaal doordat ondergist dat soort effecten gewoon niet heeft. Had ik al gezegd dat de proeverij mede was mogelijk gemaakt door Beerwulf? Dat is niet om te jennen: Peter was namelijk van plan deze bieren exclusief via geselecteerde bierproeflokalen te gaan schenken, tot dat vermaledijde virus de kop opstak. Dan is het wel fijn dat een grote marktpartij als Beerwulf de helpende hand toesteekt en een distributieplatform aanbiedt. Daarbij werkt Brouwerij Noordt in de regio Rotterdam toch al veel samen met Heineken, de eigenaar van Beerwulf – had ik al gezegd dat de proeverij mede door hen was mogelijk gemaakt?

De vier oprichters van DAVO Bieren – die met het meeste haar is Arnoud Pijpker ZEKER niet.

Nederland kent meer kundige en beminnelijke brouwers. Zo lopen er een paar rond in Deventer, bij DAVO Bieren – waaronder Arnoud Pijpker, mede-initiatiefnemer van DAVO en brouwer. En ook hier zag onlangs een gedurfd bier het licht: Hang Out, een als India pale ale aangeprezen ONDERGISTEND bier van 4,7% alcohol, lekker strak in zijn hopvelletje – net als ik, zeg maar. Grapje van de Deventer biervrienden: als iets ondergistend is, is het per definitie een ‘lager’ en geen ‘ale’ – iets voor de puristen om zich over op te winden, en dat treft, ik ben een purist.

Nou, kijk, daar staat het!

Veel belangrijker: deze India pale Lager (IPL) drinkt zoals je wilt dat dit soort bieren drinken – als een zonnetje. Strak en clean, super dorstlessend, en toch veel meer karakter dan je normaal bij ondergistende bieren krijgt. Nét iets te zwaar om zich ‘session’ te laten noemen, maar uitzonderlijk lekker doordrinkbaar nonetheless. Kleine opmerking: de volle hoparoma’s lijken minder uit het glas te spuiten door de ondergist, benieuwd of een brouwers mij eens kan uitleggen waarom. Het maakt voor het genieten van dit mooie experiment weinig uit, en Hang Out mag wat mij betreft snel in de vaste line-up van DAVO Bieren worden opgenomen.

Het is serieus goed toeven met Hang Out – ook op je balkon.

Anyway, long story short: proef die LagerLab serie, en bestel als de wiedeweerga de Hang Out in de webwinkel van Davo Bieren, of ga zelf langs en haal wat flessen in de Deventer Davo Brewpub, om rustig op te drinken terwijl je aan de IJssel vertoeft. Dat is daar erg goed toeven, kan ik je melden. 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *