Gastblog Floor de Wilde – BIERDIP

Niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen maar deze week had ik mijn eerste echte bierdip. Als je dagelijks over een onderwerp schrijft, heb je het er soms even helemaal mee gehad. Gelukkig duurde mijn dip niet lang want al snel veranderde mijn gedachten. Heel cliché, maar iedereen kan soms wel wat zelfreflectie gebruiken. Zonder mijn liefde voor bier had ik het afgelopen jaar veel mooie dingen niet voor het eerst meegemaakt. Achteraf gezien zou dat toch best zonde zijn geweest.

In februari ben ik een paar dagen naar Oxford geweest. Ik kwam daar voor het eerst in mijn leven in een echte Engelse pub: The Turf Tavern opgericht in 1380. Alleen de wandeling naar de pub is al een avontuur. De pub ligt verborgen achter een aantal steegjes midden in het centrum van de stad. Turf Tavern is in één woord briljant. Als je voor de eerste keer aan komt lopen denk je dat je in een scène van The Hobbit terecht bent gekomen. Eenmaal binnen word je overrompeld door verschillende ruimtes met elk een aparte bar. De typische Engelse inrichting maar vooral de kenmerkende geur blijft mij bij. Ik dronk hier een pint Guinness en at één van de lekkerste burgers die ik ooit heb gegeten. Enig minpunt: de lage plafonds zijn voor de gemiddelde Nederlander oppassen geblazen. Ja, ik spreek uit ervaring.

In Brugge bezocht ik brouwerij De Halve Maan. Iets wat je niet kan overslaan als je de stad bezoekt. De gidsen zullen het verhaal van de brouwerij al honderden keren hebben verteld, toch blijven ze ontzettend enthousiast en druipt de liefde en passie van het verhaal. Het bier wordt tegenwoordig gebrouwen in een groter pand een aantal kilometers buiten de stad maar de oude elementen zijn nog allemaal bewaard gebleven. Sinds twee jaar wordt het bier van en naar de stad getransporteerd door een bierpijpleiding onder de grond, magisch. Net als het uitzicht over Brugge vanaf het dak van de brouwerij. Ik dronk voor het eerst een Brugse Zot en Straffe Hendrik, met de historie van de brouwerij nog in mijn achterhoofd. Ik raad het iedereen aan.

Dichter bij huis heb ik ook nieuwe ervaringen opgedaan. Ik liep voor het eerst Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht binnen. Vroeger een schuilkerk, nu een bekend biercafé. Het moest zo zijn dat ik hier mijn nieuwe favoriete bier ontdekte: Bootjesbier van Seef. Ik kwam voor het eerst in Bierproeflokaal In De Wildeman in Amsterdam en dronk hier een van mijn alltime favorites, voor het eerst van de tap, Liberty Ale van Anchor.

Samen met mijn vader bezocht ik de Jongens van De Wit, een Bossche stadsbrouwerij. Waar je geniet van heerlijk bier en eten terwijl het brouwproces zich letterlijk boven je hoofd afspeelt. De brouwerij bevindt zich boven het proeflokaal en het bier wordt direct vanuit de ketels in het glas getapt. Prachtig! Bij een ander café heb ik nog nooit zo veel geld betaald voor bier, na twee Amerikaanse biertjes van de tap mocht ik €27,00 aftikken. Dat deed toch wel een beetje pijn. Gelukkig kon ik in Praag volop genieten van lokaal gebrouwen bier, halve liters voor nog geen €2,00. Goedkoper had ik nog niet eerder meegemaakt en te drinken was het zeker.

Ik kan wel stellen; het was een mooi bierjaar. Veel dingen heb ik voor de eerste keer meegemaakt en dit mag komend jaar zeker herhaald worden. Ik start over drie weken met afstuderen, waarvoor ik een bierboek ga schrijven. Hopelijk dan geen bierdips meer. Verder hoop ik dat ik ook dit jaar veel nieuwe ervaringen mag gaan beleven. Misschien wel een trip langs Belgische Abdijen of Amerikaanse Craft Breweries, dat lijkt me wel wat!

2 Comments
 • Gareth Ridley-DeMonick
  januari 19, 2018

  Hey Floor,

  Awesome blog post! I think I understood most of it…
  There is a new place in Oxford you need to visit:

  http://www.tapsocialmovement.com

  Keep on writing. It’s great that you’re sharing your passion for one man’s best inventions.

  Happy tasting!

 • Floor de Wilde
  januari 23, 2018

  Hey Gareth,

  Thanks for your reaction!

  I will visit the new place when I am in Oxford.

  Cheers!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *