GASTBLOG Floor de Wilde – BIERKENNIS

Bier… bestaat uit vier ingrediënten, is uitgevonden door een vrouw, staat bekend als de oudste alcoholische drank ter wereld, wordt tegen zuurstof beschermd door het schuim op het geel. Een trappistenbier is een abdijbier maar niet elk abdijbier is een trappistenbier. Volgen we het nog? In de twintig weken bij Bier&cO heb ik meer over het gerstenat geleerd dan ik ooit had gedacht. In de laatste maand heb ik mij verdiept in de vraag: wat is bierkennis nou eigenlijk?

In de eerste blog liet ik aan jullie weten dat steeds meer mensen aan mij vragen: Floor, waarom ben je zo verliefd op bier? Mijn antwoord luidde als volgt: ‘Bier is ontzettend lekker! Het is een product met een rijke geschiedenis. Het is een ambachtelijk iets met veel verschillende kanten. Het is oud en toch ontwikkelt het zich vandaag de dag nog steeds. Bier is iets waar je nooit over uitgeleerd raakt. Als ik nu naar mijn kennis kijk, valt er nog genoeg te leren.’ Nu, zes maanden later, ben ik het nog steeds met mijn antwoord eens.

Toen ik het woord bierkennis voor het eerst googelde kwam ik uit bij StiBON, diverse horecatrainingen en de enige echte ‘test je bierkennis’ quiz. Hier schoot ik dus niks mee op. Ik deed een tweede poging, dit keer in het Engels. De eerste website waar ik uitkwam was All About Beer. De zin: We study the stuff, celebrate its traditions, collect its artwork, debate its merits, and categorize its styles sloeg de spijker op zijn kop.

Het sluit deels aan bij antwoorden die ik kreeg uit interviews. Zo zei Peter Rouwen, van Brouwerij Noordt, dat bierkennis voor hem betekent: geïnformeerd zijn over het basisproduct. Leer de basis dromen, met die informatie in je achterhoofd kan je gaan experimenteren. In een ander interview vertelden Simon Leech en Nick de Vrij, oprichters van TAPT festivals, dat bierkennis voor hen betekent dat je blijft ontdekken. Kijk wat je wel en niet lekker vindt en probeer te definiëren waarom.

Dichter bij huis heb ik het aan vrienden gevraagd. De één zei: ‘Het kennen van verschillende bierstijlen. Diverse biertjes kunnen onderscheiden op smaak.’ De ander vertelde: ‘Bij het drinken van een bier kan je door kennis het moment veranderen in een nieuwe beleving.’ En weer iemand anders zei: ‘Bierkennis is kennis over het maakproces en de verschillende soorten kunnen herkennen en beschrijven.’ Dezelfde vraag stelde ik aan collega’s van Bier&cO. De één zei: ‘Bierkennis betekent voor mij: kijken, ruiken, proeven en de mooie verhalen achter de bieren ontdekken.’ De ander vertelde: ‘Bierkennis is bier meer en beter kunnen waarderen. Niet alleen omdat het zo lekker is maar ook op balans, stijl, historie; echt als bier in zijn geheel.’

Voor mij is bierkennis een begrip dat voor iedereen anders is. Of je nou de brouwer, de marketeer of de liefhebber bent. Het is een begrip dat misschien niet volledig te definiëren is. Dat maakt ook niet uit. Bier is iets waar je nooit over uitgeleerd raakt. Het heeft een rijke geschiedenis én hoogstwaarschijnlijk een rijke toekomst. Ik denk dat een opleiding gerelateerd aan bier niet verplicht is om kennis te hebben over het product. In de praktijk leer je veel. Echter werkt het natuurlijk mee en is het fantastisch als je de kennis kan delen met anderen. Gelukkig gebeurt dit binnen de bierwereld volop. Ik pleit voor de biersommeliers, brouwers, bierstudenten en de zythologen van Nederland.

En natuurlijk ben ik stiekem ontzettend trots dat ik de afgelopen zes maanden heb mogen leren van één van de grootste biergoeroes van Nederland. Zoals iemand bij De Bierkoning tegen mij zei: ‘Je als bieramateur ontwikkelen onder de grote vleugels van deze man, wat een voorrecht.’

1 Comment
  • Jauk Hellevoort
    januari 29, 2018

    Mooi geschreven kan Rick nog wat van leren🤣

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *