Gastblog Floor de Wilde: Groot, Groter, Grootst

by 1 No tags Permalink

Op een vrije zaterdag vind ik het heerlijk om te verdwalen door de straten van Amersfoort. Nieuwe plekken ontdekken om uiteindelijk neer te ploffen op het terras van een biercafé. Zo liep ik afgelopen zaterdag één van mijn favoriete winkels binnen, BLUR. Tot mijn verbazing zag ik een winkeltje in deze winkel. Zonder dat ik het wist, stond ik voor de kleinste bierwinkel van Nederland.

De eigenaar Fred Budding is oprichter van Drie Meter Bier. Hij opende begin dit jaar zijn eerste winkel in een delicatessenwinkel in Utrecht. De shop-in-shop is precies drie vierkante meter. Hier verkoopt hij een mooi assortiment bieren dat om de paar weken wisselt. Verder vind je in de winkel een ware Growlertap. Dit wordt gebruikt om bijzondere bieren direct vanuit de tap in een literfles te verkopen. Zo koop je het bier écht vers van de tap.

Begin september werd de tweede winkel in Amersfoort geopend. Drie Meter Bier is gevestigd in BLUR. Dit is één van mijn favoriete plekken omdat kleine ondernemers in de winkel samenkomen. Boeken, servies, kunst, kleding, sieraden, bloemen en eten. Je vindt het hier allemaal.. en nu ook een mooie selectie bieren. De winkel is nog kleiner dan de vestiging in Utrecht. Hierdoor probeert Fred veel met de bieren te wisselen. Zo zien klanten, ondanks de beperkte ruimte, steeds weer nieuwe bieren. Het laat maar weer eens zien dat groot, groter, grootst niet altijd het beste is.

Vorig jaar heb ik een minor Publishing gedaan, gefocust op de uitgeverijwereld. Ik leerde hier over een theorie genaamd The Long Tail. In het kort betekent het dat boekenwinkels een beperkte ruimte hebben. Ze kunnen nooit alle boeken die geschreven worden in de winkel verkopen. Het gevolg is dat de eigenaren de schappen vullen met bestsellers, deze boeken brengen geld op. Minder bekende boeken misschien niet. Drie Meter Bier breekt hiermee, en dat vind ik ontzettend tof. In de winkel vindt je geen Heineken of Grolsch op de planken. Het zijn juist allemaal bijzondere bieren die mensen niet of nauwelijks kennen. Toch verkoopt het. Boeken en bier kan je niet echt met elkaar vergelijken, misschien is de enigste overeenkomst dat ik groot liefhebber ben van beide… Maar het laat wel zien dat je kan breken met bestaande theorieën zolang je maar zoekt naar creatieve oplossingen.

Na mijn ontdekking van Drie Meter Bier ben ik gestrand op het terras van het Amersfoortse Biercafé De Dikke Koning. Genietend in de herfstzon en vergezeld met een heerlijke Barbar Blond. Het is altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken, maar misschien wel net zo leuk om met vrienden op een vertrouwd terras een biertje te drinken. Tijdens het drinken van mijn bier, hoorde ik dat volgens het Guinness Book of World Records de ‘echte’ kleinste bierwinkel gelegen is in Leominster, Herefordshire in Engeland. The Little Shop is niet groter dan elf vierkante meter en verkoopt rond de 500 bieren. Misschien iets voor mijn volgende ontdekkingstocht.

 

 

1 Comment
  • Bart
    oktober 27, 2017

    Wat een leuke reizen beleven we zo samen met je! Schrijf door!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *