GASTBLOG Floor de Wilde: Het zit ‘m in de details!

De eerste keer dat ik een bierwinkel binnen liep wist ik echt niet welk speciale bier ik moest kiezen. Detail: anderen zouden in bovenstaande zin het woord speciaalbieren gebruiken – ik mag dit woord niet meer gebruiken van Rick, volgens hem is immers elk bier speciaal. Bij mijn eerste kennismaking met speciale bieren had ik geen idee waar ik op moest letten. Ik keek vooral naar de mooie flessen en unieke etiketten. Ik vind een etiket het visitekaartje van een bier. Met het idee in mijn achterhoofd:  mooi van buiten, mooi van binnen (en omdat ik gek ben van olifanten) koos ik voor Delirium Tremens van brouwerij Huyghe. Nog steeds één van mijn all-time favorieten.

Het roze olifantje

Ik ben gaan nadenken en ik merk dat veel details, vaak onopgemerkt, invloed hebben op de smaak van een bier. Dan moet je net mij hebben: een grote perfectionist die bijna alles opmerkt. Als ik nu een bier koop kijk ik nog steeds naar de verpakking. Ik kies voor bieren met een origineel etiket. Flessen die opvallen tussen de rest.

Hoe een bier geserveerd wordt is belangrijk. Ik heb er een hekel aan als ik een Zatte van Brouwerij ’t IJ bestel en ik krijg het geserveerd in een glas van Jopen. Sowieso is een bierglas van belang. Zo drink je een India Pale Ale uit een IPA-glas omdat het scherp toelopend is. Dit zorgt ervoor dat de hoparoma’s van het bier pas vrijkomen wanneer je het bier gaat drinken. Ik drink een Sint Bernardus Abt. 12 uit een kelkglas omdat in dit glas de royale schuimkraag goed de ruimte krijgt. Mijn leermeester leerde mij ooit dat je nieuwe bierstijlen het beste kan proberen in een wijnglas. Dit glas begeleidt de smaken en geuren en geeft het ruimte om te ontwikkelen. Zo kan je een nieuw bier het beste leren kennen.

Royale schuimkraag

Temperatuur is ook niet onbelangrijk. Net als bij eten en andere dranken geldt hoe kouder je het nuttigt, hoe minder geur- en smaakstoffen vrijkomen. De meeste bieren worden rond de vijf graden geserveerd. Voor veel bierstijlen is dit eigenlijk te koud. Zo kan je een Stout of een India Pale Ale makkelijk drinken bij tien graden. Sommigen mensen drinken hun bier op een temperatuur gelijk aan het alcoholpercentage. Smaken verschillen, probeer het uit! Tussen bier uit de koelkast en bier uit de gangkast zit echt verschil. Dit is ook zo wanneer je een bier drinkt uit twee verschillende glazen.

Hoe een bier het beste geserveerd kan worden? Het mooiste blijf ik het vinden dat als ik mijn lievelings biercafé binnenloop, de barman een paar minuten later mijn favoriete biertje voor mij inschenkt. Natuurlijk in het bijbehorende bierglas.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *