Gastblog – Floor de Wilde, passie voor bier

Sinds begin september 2017 loopt Floor de Wilde stage op de marketingafdeling van Bier&cO. Net als ik houdt Floor van bier, en vindt ze het leuk om erover te schrijven. Een perfecte combinatie, en een goede reden haar elke twee weken een gastblog te laten schrijven! Vandaag de eerste. Welkom Floor!

Als stagiair bij Bier&cO krijg ik steeds vaker de vraag waarom ik zo gek ben op bier. Een vraag waar ik goed over ben gaan nadenken en die ik graag in mijn eerste blog wil beantwoorden. Mijn belangstelling voor bier is de laatste jaren ontstaan, ik denk meer onbewust dan bewust. Ik geloof dat de liefde voor bier bij mij in de familie zit en ik heb daar een stukje van mee gekregen.

Lokaal biertje in Praag, Tsjechië.

Ik hou van bier omdat het er al zo lang is. Het bestaat al veel langer dan dat ik op deze aardbol rondloop. Sterker nog, het bestaat waarschijnlijk al achtduizend jaar langer. Het is één van de oudste dranken ter wereld, en zonder de ontdekking van bier hadden wij vandaag de dag waarschijnlijk niet bestaan. Sommigen mensen zeggen dat het eerste bier ‘per ongeluk’ werd gebrouwen in Babylonië. Een grote pan met graanpap stond te lang in de zon en ging daardoor vanzelf fermenteren. Het eerste bierrecept stamt echter uit 2500 v.Chr. en is gevonden bij de oude Egyptenaren. Aan de geboorte van bier kunnen we geen precies jaartal hangen. Ik vind dit interessant. Het product bestaat net zo lang al wij en toch weten we niet precies waar en wanneer het is uitgevonden. Het heeft iets mysterieus.

Het brouwen van bier is een ambacht, één van de oudste ter wereld. Ik vind het mooi dat het vandaag de dag nog steeds op zo’n ambachtelijke manier wordt gebrouwen. Je merkt aan een brouwer dat ze ontzettend trots zijn als er weer een nieuw bier uit de tap stroomt. Prachtig! Dat stukje ambacht zit in mijn familie. Zo was mijn overgrootvader eigenaar van een groothandel in gedestilleerde dranken. Mijn opa was banketbakker op de Holland-Amerika Lijn en mijn vader is al ruim 35 jaar eigenaar van een Tabaksspeciaalzaak in de binnenstad van Amersfoort. Zoals hij zelf altijd zegt: ‘Je moet echt van iets houden om het zo lang vol te kunnen houden.’

Samen een begrip in Amersfoort.

Het mag dan een oud en ambachtelijk product zijn, stilstaan doet het niet. Bier ontwikkelt zich dag in, dag uit. Drie jaar geleden ben ik begonnen met het drinken van bier. Toen was het nog moeilijk om in een café verschillende biertjes van de tap te drinken. Überhaupt was het niet hip om als vrouw bier te drinken. Dat is nu wel anders. Op elke hoek van de straat openen biercafé’s hun deuren met meerdere taps en een ruim assortiment bieren op fles. Er is al genoeg over gesproken maar toch blijf ik het fascinerend vinden dat bier juist nu een grote opkomst maakt. Dit maakt dat de verscheidenheid aan bier steeds groter wordt, er is nu voor ieder wat wils.

Wat mij verder opvalt is dat iedereen die met bier werkt, een echte liefde heeft voor het product. Dat merk ik als in aan de praat raak met een lokale brouwer tijdens een bockbierfestival, als ik bier ga kopen in mijn favoriete bierwinkel Hop in Amersfoort, of wanneer ik in gesprek ben met collega’s van Bier&cO. Ze hebben allemaal een passie voor het product, en ja alleen dan kan je het achtduizend jaar volhouden op deze aardkloot.

De keuze is reuze bij bierwinkel Hop.

Waarom ben ik zo gek van bier? Bier is natuurlijk ontzettend lekker! Het heeft een rijke geschiedenis en het is een ambachtelijk product met veel verschillende kanten. Ondanks dat het oud is ontwikkelt het zich vandaag de dag nog steeds. Het is een product waar je nooit over uitgeleerd raakt. Als ik naar mijn kennis kijk valt er nog veel te leren. Kijk maar naar Rick, zelfs voor hem is er altijd nog iets bij te leren. Ik kijk er naar uit om tijdens mijn stage nog meer van de bierwereld te ontdekken.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *