Gastblog Floor de Wilde: Werk is werk!

Sinterklaas is nog maar net het land uit en iedereen begint al met de goede voornemens voor het komende jaar. In de media word je overspoeld met berichten over organisaties die, in de periode rond Kerst, iets willen betekenen voor het goede doel. Allemaal met de beste bedoelingen. Maar het zou nog mooier zijn als dit heel het jaar gebeurt. Gelukkig bestaan er bedrijven die zich dagelijks inzetten voor anderen, veel van hen binnen de biersector.

Brouwerij De Prael is een Amsterdamse brouwerij waar meer dan 150 mensen werken die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De oprichters, Fer Kok en Arno Kooy, besloten hun werk in de psychiatrie te combineren met het brouwen van bier. De jongens die de flessen bottelen, de brouwers, de man die elke ochtend met de boot voorraad komt brengen en de dame die de lunch verzorgt. Allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen: een ontzettende liefde en passie voor het werk. Als je de brouwerij binnenstapt, merk je dat meteen. De Prael zegt niet voor niets ‘Mens en bier, een perfecte combinatie’.

Eén van de eerste brouwerijen die ging werken met arbeidsbeperkten was brouwerij De Molen uit Bodegraven. Ze werken samen met Stichting Philadelphia, zij zorgen voor begeleiding en dagbesteding. Door hulp van de Stichting werken er gemiddeld veertien mensen bij de brouwerij. De 7 Deugden in Amsterdam zet zich op dezelfde manier in voor arbeidsbeperkten. Brouwerij Maximus uit Utrecht werkt al een aantal jaar met leerlingen. De leerlingen worden binnen de brouwerij getraind om uiteindelijk een echt betaalde baan in de arbeidsmarkt te krijgen. Je kan wel stellen dat brouwerijen vaak een sociale en maatschappelijke functie vervullen. Veel mensen vinden dit bijzonder, en dat is het ook. Toch vind ik het jammer dat het geen standaard is in Nederland.

Misschien wordt het een standaard als de overheid het als normaal gaat zien. Helaas denken ze hier nu nog anders over. Momenteel krijgen de arbeidsbeperkten een minimumloon. Ze worden begeleid en bouwen een eigen pensioen op. Rutte III vindt dat dit goedkoper moet. Ze willen maar liefst €500 miljoen besparen op deze groep. Wie is hier uiteindelijk de dupe van? De arbeidsbeperkten. Een kwetsbare groep die door de bezuinigingen gemiddeld 40% van hun inkomen gaat verliezen. Ze verdienen dan nog minder als iemand in de bijstand.

‘Veeg je de vloer nog wel voor half geld?’ De titel van een krantenkop uit het NRC. Ik denk niet dat Rutte III voor een half loon in Den Haag gaat zitten. Waarom vinden we het dan oké dat dit wel gebeurt met arbeidsbeperkten? Zonder deze mensen verliest een brouwerij als De Prael een stuk identiteit. De werknemers zijn nu trots omdat ze werken en meedraaien in de maatschappij. Jammer als dit zou verdwijnen. Laat Rutte III bezuinigen op mensen die niet werken terwijl ze wel twee armen, twee benen en een goed stel hersens hebben. Dat vind ik nou een goed voornemen. Proost!

4 Comments
 • Pascal
  december 8, 2017

  Goed geschreven en duidelijk verwoord!
  Maar hoe zorgen we dat deze boodschap daadwerkelijk in Den Haag aankomt?
  Anno 2017 toch onbegrijpelijk dat zo veel moedige mensen, die het al zwaar genoeg hebben om zich staande te houden in de haastige prestatiemaatschappij van tegenwoordig, door het kabinet nog een tik krijgen en kennelijk niet als volwaardig worden gezien.

  Een trotse! medewerker van brouwerij De 7 Deugden. Moedig bier + moedige mensen.

  • Floor de Wilde
   december 8, 2017

   Daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten Pascal. Ik hoop dat het door de mensen uit Den Haag wordt opgepakt, alle kleine beetjes helpen. Trots blijven op jouw werk en de brouwerij is al een begin!

 • Frank Spijker
  december 10, 2017

  Leuk Floor, dat je aandacht geeft aan deze groep mensen binnen onze maatschappij.
  Deze groep mensen, willen ondanks hun beperkingen, graag deelnemen aan het arbeidsproces.
  Dat onder andere, dit soort brouwerijen, maar ook andere bedrijven, deze mensen, een kans geeft, zou alleen maar gestimuleerd moeten worden door de heren en dames in Den Haag.
  Het blijkt maar eens te meer hoe hypocriet, men daar in Den Haag, omgaat met deze groep mensen binnen onze maatschappij.
  Er zou juist meer subsidie moeten komen voor bedrijven, die deze groep mensen, een kans geven om ervaring op te doen in het arbeidsproces.
  Kijk nu al uit naar het onderwerp van je volgende blog…

  Groeten, Frank

  • Floor de Wilde
   december 10, 2017

   Ik ben het helemaal met je eens Frank. Bedankt voor de reactie! (:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *