GASTBLOG FLOOR DE WILDE – WONDERBIER

Wat is het mooi als je passies met anderen kan delen. Vorige week ging ik naar het Kapelhuis in Amersfoort. Een klein, historisch pand gelegen op de hoek van de Krankeledenstraat, grenzend aan het Lieve Vrouweplein. Dit pand staat bekend om het Mirakel van Amersfoort. In 1444 werd in de grachten van Amersfoort een Mariabeeld gevonden dat zorgde voor een aantal onverklaarbare wonderen. Veel mensen trokken naar de stad om het beeldje te bewonderen – het werd tentoongesteld in de nis van het Kapelhuis.
Wat heeft dit te maken met bier? Tegenwoordig houdt een mysterieuze brouwerij, genaamd Mirakel, vergaderingen in dit pand. Ik heb ze bezocht. De brouwerij lijkt een slimme marketingstunt. Maar daar is niets van waar. De naam van de brouwerij, het mysterieuze, allemaal al bedacht voordat de brouwers in het Kapelhuis terecht kwamen. Alle puzzelstukken vielen toen, als een klein wonder, in elkaar.

Nu ga ik natuurlijk niet alles verklappen over deze mysterieuze brouwerij. Dit moet je als bierliefhebber zelf gaan ontdekken. Wat ik wel kan zeggen is dat het elf heren zijn die veel met elkaar gemeen hebben. Stuk voor stuk hebben ze een passie voor bier, of het nou het brouwen, het verkopen of het proeven is. De mannen hebben elkaar leren kennen op het schoolplein. Via hun kinderen kwamen ze met elkaar in contact. In het begin was het vooral samen borrelen en praten over bier. Pas toen één van de elf een boek kreeg over het thuis brouwen van bier kwam het idee om meer met de passie te doen.
Hoe brouw je met elf man bier? Eigenlijk is het heel simpel. De kunst is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. De één houdt zich bezig met de marketing, de ander met de verkoop van de bieren. Vier van de elf focussen zich op het brouwen. Er is één man voor de gist, één man voor de mout, één man voor de hop en één man voor het water. Het bier wordt gebrouwen met water uit de Eem – een van de langste rivieren in Nederland die begint bij de Koppelpoort in Amersfoort.
De heren zijn echte hobbybrouwers, ze werken allemaal naast het brouwen van bier. De meesten hebben nog geen ervaring met het brouwen. Zoals ze zelf zeggen: ’het is een aangeboren talent’. Toch ging niet alles van een leien dakje. Ontploffende bierflessen, ingrediënten en hoeveelheden vergeten te noteren. Gelukkig leert iedereen van zijn fouten en worden de recepten nu keurig opgeschreven in een mysterieus boek.

Ondanks mijn relatief korte periode in de bierwereld heb ik al veel mooie bieren mogen proeven. In het Kapelhuis dronk ik samen met de brouwers een tweede proef van de Blond van Mirakel. Dit bier belooft veel goeds voor wat er komen gaat.

Morgen wordt het eerste bier gelanceerd. De Vondst – een kruidige Tripel met een sterk eigen karakter. De mannen hebben 1000 liter gebrouwen. Allemaal al verkocht aan horecagelegenheden en kennissen nog voordat het officieel in de verkoop is gegaan. De planning is om drie à vier bieren te lanceren. Een Tripel, een Blond en over de derde bierstijl zijn ze het nog niet helemaal eens. Niet altijd even makkelijk om elf heren tevreden te houden. Waar ze het wel over eens zijn, is dat het niet in de supermarkt verkocht gaat worden. De bieren moeten verkrijgbaar zijn op bijzondere locaties. Dan blijft de mysterie rond de brouwerij het grootst.

Als bierliefhebber mag je zelf gaan ontdekken wie de brouwers zijn en waar de bieren verkocht worden. Hoogstwaarschijnlijk worden dit elf plekken in en rondom Amersfoort, symboliserend aan de elf brouwers van brouwerij Mirakel. Ik voorspel dat de heren een mooie toekomst tegemoet gaan. Ze hebben de passie, ze hebben plezier in wat ze doen. Hou dat vast! Dan gaan er vele wonderlijke bieren gebrouwen worden.

1 Comment
  • Jauk Hellevoort
    december 22, 2017

    Mooi stuk Floor wanneer komt jou boek uit😀

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *