Geniet & Geef – de beste brouwers, voor het goede doel

by 0 , , Permalink

Hoewel ik er meestal alles aan doe om belangenverstrengeling tussen dit blog en mijn werkgever te vermijden, kan ik er nu eenvoudigweg niet om heen: de editie 2016 van “Geniet & Geef, de beste brouwers voor het goede doel” staat weer voor de deur! Daarbij is mijn biervriend Peter van der Arend “Geniet & Geef Ambassadeur” en ik wil niet zeggen dat dit iets met belangenverstrengeling te maken heeft, maar samen weten we waarvoor we het doen!

22115-geniet en geef 2014Kort gezegd is “Geniet & Geef” een fundraiser voor KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. In opdracht van de stichting Geniet & Geef wordt elk jaar een brouwer aangezocht om een apart brouwsel te maken, dat vervolgens via diverse cafés (en dit jaar ook via Albert Heijn en Mitra) vanaf de eerste donderdag in september wordt verkocht. Zo ‘geniet’ je van een prima, verrassend bier terwijl je ‘geeft’ aan wat misschien wel het beste goede doel is: onderzoek naar het genezen van kinderkanker financieren en beperken van het lijden tijdens de behandeling. Op dit moment geneest bijna 76% van de kinderen die getroffen worden door deze vreselijke ziekte – er wordt dan ook 76 hectoliter (7.600 liter) bier gebrouwen. De stichting hoopt natuurlijk ooit 100 hectoliter te kunnen laten brouwen! Dankzij informatie uit afgerond onderzoek, zijn de specialisten ervan overtuigd dat er nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen worden ontwikkeld om kinderkanker vaker te genezen en ‘vriendelijker’ te behandelen. Sterker: men denkt in 2025 al 95% van kinderkanker te kunnen genezen.

Kruikjes en fles: zo Geniet & Geef je.

Kruikjes en fles: zo Geniet & Geef je.

In 2012 werd voor het eerst een Geniet & Geef bier gebrouwen door brouwerij De Koninck. In latere jaren brouwden Brouwerij Lindeboom en La Trappe speciaal voor Geniet & Geef en dit jaar is het dan de beurt aan Hertog Jan om de ketels te vullen. Zij kozen er voor het ooit vermaarde “Elfde Gebod” eenmalig terug op de markt te brengen. En omdat de ketels van Gerard van den Broek en zijn kompanen nogal groot zijn, werden er meteen twee brouwsels gemaakt. Een brouwsel wordt, zoals de traditie wil, via deelnemende cafés verkocht en de andere 7600 liter komt in de bekende stenen kruikjes waarin Hertog Jan wel vaker specialiteiten pleegt af te vullen. In de woorden van de meesterbrouwer zelf: “Het bier was erg geliefd en we krijgen nog geregeld de vraag of ‘Het Elfde Gebod’ ooit nog terugkomt op de markt. De samenwerking met Stichting Geniet & Geef is voor ons het mooiste moment om aan dit verzoek gehoor te geven. ‘Het Elfde Gebod’ staat voor ‘Gij zult genieten’ en deze keer zal iedereen nog net iets meer genieten dan normaal, in de wetenschap dat je met ieder glas een donatie doet aan KiKa.” Na aftrek van alleen directe kosten komt de volledige opbrengst van Geniet & Geef ten goede aan KiKa – vrij zeldzaam in de fundraising wereld.

Op 1 september aanstaande zullen de 160 deelnemende cafés vanaf 18:00 hun vaten Geniet & Geef bier aan slaan. Op veel plaatsen worden dan de eerste glazen geveild, of anderszins pogingen gedaan om nòg meer geld voor KiKa in te zamelen. Dit jaar is er zelfs een handige app te downloaden waarmee je kunt zien waar in de buurt jij een Geniet & Geef bier kunt vinden – op tap, of op kruik. Download de app hier voor Android, en voor Apple kan het hier! Ook is er een filmpje waarin onder andere Gerard van den Broek, maar ook Gaius Voûte, over Geniet & Geef vertellen.

KiKa LogoGaius Voûte is directeur van Bier&cO (mijn werkgever en dus mijn baas) en initiatiefnemer van Geniet & Geef. Dat is niet zo maar: zijn vader, Prof. Dr. Tom Voûte, was een begenadigd arts die zich met hart en ziel inzette voor de strijd tegen kinderkanker. Hij was de grondlegger van de kinderoncologie in Nederland, oprichter van Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek (SKK) en medeoprichter van KiKa. Na zijn overlijden in 2008 besloot het bestuur van SKK de naam te veranderen in het Tom Voûte Fonds. Dat fonds heeft zich inmiddels helemaal bij KiKa aangesloten. Ik, en mijn collega’s, zijn er trots op dat wij onze directeur mogen bijstaan in het voortzetten van het goede werk dat zijn vader verrichtte – niet als oncologen, maar als fondsenwervers om oncologen en hun patiënten te helpen. Ik neem aan dat je snapt dat, hoewel ik er meestal alles aan doe om belangenverstrengeling tussen dit blog en mijn werkgever te vermijden, ik er nu eenvoudigweg niet om heen kon. Loop je Geniet & Geef toch mis dit jaar, stort dan iets op giro 8118 tnv KiKa.

 

geng

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *