Heineken Mini – mega adder!

Bij ronkend aangekondigde productinnovaties begin ik gewoontegetrouw naar adders in het gras te speuren. Maar bij de recente innovatie ‘Groot nieuws: de Heineken Mini!’ hoefde ik niet te speuren. Dit is zo’n grote adder, daar breek je eenvoudigweg je nek over.

Een flesje van 15 cl., ofwel de helft van het standaardflesje: dat is waarmee Heineken groot op de trom slaat. ‘Even die snelle verfrissing, heerlijk koud tot de laatste druppel. Pak je Mini moment.’ zo ronkt de website. Een zweem van exclusiviteit wordt geleverd doordat de per acht verpakte flesjes alleen via speciale supermarkten of groothandelaren met pick-up punt worden aangeboden. Exclusiviteit, of wilde niemand anders het in het assortiment?

Terzijde: het flesje is ‘net iets groter dan je smartphone’, meldt de website trots. Naast de Piramide van Gizeh valt het flesje daarentegen volledig in het niet – maar daar hoor je de website dan weer niet over. Het fijne ontgaat me waarschijnlijk van dit statement.26414-heineken mini

Terug naar die knoert van een adder. Ik ga hier niet de milieuactivist uithangen, maar het spreekt voor zich deze verpakking niet direct een bijdrage aan een schonere wereld levert. De helft kleiner dan het standaard supermarktbroertje betekent het op elke fles een extra kroonkurk, etiketje – en dan heb ik het nog niet gehad over het kartonnetje waarmee de acht lilliputters bijeen worden gehouden. Toch is dat niet het ergste: het venijn zit hem, zoals vaak, in de staart en die komt hier in de vorm van de prijs.

Rekent u even mee? Acht flesje kosten u € 3,99 (een Heineken Mini kost dus een halve euro) en dat betekent een literprijs van maar liefst € 3,33! Acht maal 0,15 is 1,2 liter; vier euro gedeeld door 1,2 liter is drie euro drieëndertig per liter. Als de gewone supermarktfles niet in de ramsj ligt betaal je gemiddeld veertien euro en achtendertig cent, de adviesprijs van Heineken. Dat betekent dat 24 flesjes van 0,3 liter samen 7,2 liter in een krat vormen: delen we 14,38 door 7,2, dan kom je net onder de twee euro per liter uit (€ 1,997/ liter).

De Heineken Mini heeft dus een Maxi prijs, want deze is meer dan de helft duurder: € 1,33/ € 1,99 = 67%. Meer dan de helft: 2/3 zo duur! Voor dat geld heb je dan dus een flesje, ‘heerlijk koud tot de laatste druppel’. De laatste druppel volgt echter al snel op de eerste. Ik noem dat: van een koude kermis thuiskomen. Gooi dat Mini flesje maar in mijn hoge hoed.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *