Helemaal geweldig – we zijn gevraagd voor Chef®Evolution van De Librije!

Jonnie en Thérèse Boer

Jonnie en Thérèse Boer

U kunt zich misschien een eerdere blogpost over het Nederlandse restaurant De Librije (3 Michelin-sterren, nummer 38 Beste Restaurant van de wereld) in Zwolle herinneren: zij introduceerden een bierkaart naast de wijnkaart. Samen met mijn collega Willem Habing presenteerde ik een proeverij voor de sommeliers van De Librije’s die leidde tot deze bierkaart. Wat we toen nog niet konden zeggen mag nu wel: De Librije heeft ons uitgenodigd om deel te nemen aan, en te presenteren op, hun tweejaarlijkse ‘Nederlandse Avantgarde Cuisine Festival’ Chef(R) Evolution. Trotser kunnen we niet zijn!

Boerenmarkt XL (2014)

Boerenmarkt XL (2014)

Ik was al aangenaam verrast toen Thérèse Boer, gastvrouw en sommelier van De Librije (en ja, de vrouw van Chef Jonnie Boer), ons vertelde dat we “haar hadden geleerd om bier te drinken” en dat ze verbaasd was over de verschillende smaken die ze had geproefd. Zoals ik al eerder schreef, het krijgen van een dergelijk compliment van een van de beste proevers ter wereld voelt alsof je door Sting of John Deacon wordt gevraagd om die basgitaar riff opnieuw te spelen. Tot mijn stomme verbazing vroeg ze ons meteen of we tijdens Chef(R)Evolution ‘iets konden doen’. Nu ben ik niet een schuchtere jongen (diegenen die mij kennen zijn zich bewust van mijn omvangrijke ego, dat inderdaad ook letterlijk kan worden genomen, en mijn neiging op de voorgrond te treden) maar dit blies me bijkans uit mijn sokken. Het was alsof ik gevraagd werd om mee te spelen bij Barcelona, als kroegteam spits. Natuurlijk zeiden we ja en nu is het bijna zover!

Zult van varkenswang en gerookte eendenlever in biersaus.

Zult van varkenswang en gerookte eendenlever in biersaus.

We doen twee dingen: op de Boerenmarkt XL zullen we een stand hebben naast die van restaurant ‘De Heeren van Harinxma’, een Michelin-ster keuken onder leiding van chef-kok Arjan Bisschop uit Beetsterzwaag. Daar presenteren we een selectie van onze bieren voor bezoekers om te proberen en te ontdekken, en nemen een extra speciale mee om te worden gekoppeld aan het gerechtje dat  geserveerd wordt door chef-kok Arjan en zijn ‘De Heeren van Harinxma’ team. Dat kleine gerecht is helemaal geweldig – ik zal niet alles verklappen, maar kijk eens naar de foto – dan krijg wel een beeld! Deze combinatie is veelbelovend en kan een verpletterende  ervaring voor fijnproevers en geeks zijn. Boerenmarkt is twee dagen: zowel zondag 18 en maandag 19 september, zullen we ons ding doen.

Cheese War - wijn, en bier, zijn beide voortreffelijk!

Cheese War – wijn, en bier, zijn beide voortreffelijk!

Om het compleet te maken, en tot mijn grote opwinding vonden Jonnie en Thérèse het een goed idee, zullen we Cheese War presteren op Chef(R)Evolution! Samen met onze wijn vrienden van Ockhuysen, met wie we al enkele jaren kaaspret hebben bij Bacchus Wijnfestival, en De Librije’s kaas leverancier ‘Bourgondisch Lifestyle’, presenteren wij tijdens een Master vier zorgvuldig geselecteerde kazen. Deze zullen worden gekoppeld in vier rondes aan even zorgvuldig geselecteerde wijnen en bieren. De gasten van Cheese War kiezen dan welke combinatie de lekkerste is – per rondje, en dat resulteert in een totaalwinnaar. Ik kan niet wachten om voor te proeven en de selectie te maken – en, natuurlijk, op het resultaat. Dit zal de eerste keer ooit zijn, voor zover ik weet, dat een Cheese War van deze omvang zal worden uitgevoerd bij een drie-Michelin-ster restaurant – in de wereld! Hoe leuk en geweldig is dat!

Zo simpel kan genieten zijn...

Zo simpel kan genieten zijn…

Kortom: als je nog niets geboekt hebt voor zondag 18 en maandag 19 september, kom dan bij ons kijken op Chef(R)Evolution van De Librije in Zwolle!

Chef Arjen Bisschop, Restaurant 'De Heeren van Harinxma'

Chef Arjen Bisschop, Restaurant ‘De Heeren van Harinxma’

1 Comment
  • DutchCraftBeer
    september 1, 2016

    Mooi compliment. ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *