Het Bierplein en My Life With Beer doen onderzoek!

“Bier is bitter, bier is best – bier is beter dan de rest!” Rob de Nijs wist het al. Maar in de tijd dat hij dit liedje zong was Nederland Bierland nog de spreekwoordelijke pilswoestijn. Hoe anders is dat nu, met misschien wel 555 bierproducerende bedrijven, en een myriade aan geuren, kleuren en smaken. Met het bier is het nog nooit zo goed gegaan, zo zou je kunnen zeggen.

Kwaliteitseisen
Maar is dat zo? Te vaak hoor ik berichten, dat ‘er iets mis is met dit bier van een Nederlandse brouwerij’. En, eerlijk is eerlijk, te vaak komt het voor dat ik zelf denk: zou de brouwer dit bier zelf geproefd hebben, voordat het op de markt werd gebracht? Ik heb het dan niet over of ik het bier lekker vind of niet – dat is een subjectieve kwestie. Nee, ik heb het over duidelijk aanwezige kwaliteitsproblemen, die je objectief kunt vaststellen. De geur van gekookte groenten, (overmatig) diacetyl, gushing en smaakafwijking vanwege gistproblemen – je kent het wel.

Bob Pease, CEO Brewers Association

Tijdens de recente Dutch Craft Beer Conference, georganiseerd door branchevereniging CRAFT (het voormalig Klein Brouwerij Collectief) werd door Amerikanen de vraag gesteld of elke aanwezige brouwerij kwaliteitscontrole deed, over een eigen laboratorium beschikte of desnoods extern het bier liet testen. Er gingen slechts weinig handen de lucht in. Door velen werd dit als zorgelijk ervaren. Het leek alsof de meerderheid van de aanwezige brouwerijen zich niet bezig hield met kwaliteitseisen – zelfs niet met de meest basale varianten daarvan.

Enquête
Op My Life With Beer blogde ik er al eerder over, en ook in het komende nummer van PINT Magazine zal er een uitgebreid artikel over verschijnen: hoe is het gesteld met de kwaliteit van het Nederlandse bier? In eerste aanleg kon ik mij alleen baseren op informatie uit de tweede hand, en dat is maar betrekkelijk waardevol. Tijd om dieper in de materie te duiken. Deze week verspreide ik een enquête via e-mail aan alle mij bekende Nederlandse brouwerijen (met dank aan de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur) om meer inzicht in het onderwerp te krijgen. Veel brouwerijen reageerden binnen 24 uur – wat tamelijk geweldig is!

Ook waren er brouwers die niet zomaar klikken op linkjes in e-mail berichten. Dat snap ik ook wel weer. Dus volg ik de suggestie om de enquête in kwestie via een link op mijn website te plaatsen. Voilà: De enquête vind je hier, en als je een Nederlandse brouwerij vertegenwoordigt en er toe bevoegd bent, dan vraag ik je om deze enquête in te vullen. Het spreekt dat de gegevens anoniem en vertrouwelijk worden behandeld. Alvast bedankt voor de moeite!

En voor de consument: de poll op deze website is aangepast, en geeft jou nu de kans jouw mening over kwaliteit te geven…

Nota bene: grappenmakers die iemand er proberen in te luizen door voor te wenden namens een brouwerij te spreken terwijl dat niet zo is, weet dat ik weet waar je IP-adres woont. Just saying.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *