Het Bockbier komt er weer aan – lagge

Ja ja, het is bijna zover: het bockbierseizoen staat voor de deur! Ik blijf deze bierstijl toch zien als de enige echte bier traditie van Nederland, naast natuurlijk onze pilseners die wereldwijd furore hebben gemaakt, en word altijd wat opgewonden als oktober nadert. Met meer Nederlandse brouwerijen dan ooit tevoren belooft 2015 het mooiste bockbierjaar tot nu toe te worden!bocktroep

Ik ga me niet eens opwinden over het feit dat de flessen Bockbier van de zogenoemde grote brouwerijen al vanaf dag één in de ramsj liggen bij slijterij en supermarkt. Niet dat ik het snap: waarom je enige traditie te grabbel gooien en ‘6 halen, 5 betalen’ als maat stellen nog voordat de consument goed en wel beseft dat het weer bokbiertijd is? Waarom een klasse product zo devalueren? Keurig netjes, allemaal in het gelid, een collectieve imago-zelfmoord: druiloren zijn het.

Wat is bock bier eigenlijk?
Nee, dan de kleine, ambachtelijke brouwerijen. Die maken dankbaar gebruik van het feit dat Bockbier een eigenlijk niet gedefinieerde bierstijl is: de enige officiële eis is dat het minimaal 15,50 graden Plato moet hebben. Dat zegt u niets waarschijnlijk, en houdt dat maar zo – het betekent dat het alles kan zijn, alle kleuren van de regenboog mag hebben en naar alles mag smaken, mits het maar redelijk sterk alcoholisch is. We hebben nu bockbieren met vruchten gehad, met noten, met peper en rookmout – het wachten is op India Pale Bock, als hoppige tegenhanger van de overwegend zoete Nederlandse traditionele bockbieren. Het jeugdig brouwschorem heeft met haar overmatig hopgebruik het Hefeweissbier ook al de stuipen op het lijf gejaagd, dus ik houd mijn hart vast voor de Bocken van 2015. In ieder geval hebben ze steeds geestiger namen.amstelbock

Top Vijf Smakelijkste Bockbiernamen
Omdat iedereen zo van lijstjes houdt zet ik hier vast mijn top-vijf Meeste Smakelijke Bockbiernamen voor dit jaar op een rij. Weet u er een die er ook in thuishoort, mail het me, ik kan ook niet alles bijhouden en leer graag bij. Van de meeste heb ik geen idee hoe ze zullen smaken (maar de brouwers waarschijnlijk ook nog niet) maar daarom niet getreurd – mijn Top-vijf Smakelijkste Bockbiernamen:

 1. Brouwerij Oersoep – Sexy Motherbocker
 2. Bax Bier – Oma’s Pruim
 3. SNAB – Ezelenbock
 4. Butchers Tears – Broomrider
 5. Klein Duimpje – Slobberbock

Ik ben benieuwd of ze even lekker smaken als ze klinken. Bovendien ben ik natuurlijk zeer benieuwd op welk bier dit jaar de etiketten van Grunn Bock zullen prijken. Proost!

2 Comments
 • Wilco
  september 11, 2015

  3 van de 5 bieren bestaan al even en zijn goed verkrijgbaar, echt nog nooit gedronken?

  • Rick Krmpen
   september 11, 2015

   Nooit een goed verhaal door feiten verzieken, zei Mao al. Maar ik doelde meer op de bieren die niet in het lijstje staan, alle Nieuwe Bocken van dit jaar. Proost!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *