Het sop en de kool – PINT Magazine en een quoteje

Waarschijnlijk wind ik mij weer eens op over niets – maar ja, niets menselijks is mij vreemd. Want het moet mij van het hart dat het meest recente PINT Magazine mij de bibberaties gaf. Dit keer lag dat niet aan het feit dat vrijwel alle artikelen in punt 8 onderkast zijn gezet zodat een leesbril een must is – waarom is dat toch, à propos? Terwijl de meeste bierdrinkers vandaag de dag kwaliteit boven kwantiteit lijken te verkiezen blinkt PINT Magazine vooral uit in het streven zoveel mogelijk letters op 56 pagina’s kwijt te kunnen, ofwel het tegendeel. Maar daar gaat het mij dus niet om, deze keer. Ik vind de kool het sop wel waard.

Pagina uit PINT Magazine

Pagina uit PINT Magazine

Han Hidalgo, wiens fijnbesnaarde pennenstreken men al van verre herkennen kan, schreef een portret van Bierproeflokaal In de Wildeman naar aanleiding van het dertig jarig jubileum. Via Facebook had Han een aantal geregelde gasten om een korte quote gevraagd om zijn artikel mee te illustreren – het ligt in de lijn der verwachting dat allen, waaronder ik zelf, louter ronkende woorden vol aanprijzingen lieten optekenen. Een kritische noot werd gevonden op TripAdvisor: ene Stuart I. liet daar ‘een zeldzame, negatieve, recensie’ achter. Hoe nu, dacht ik, is Han door de bliksem getroffen? Wat deed dat quoteje daar? Navraag leverde niets op: Han wilde niet op deze kwestie reageren, tot mijn stomme verbazing. Net toen ik mij ernstig zorgen over hem begon te maken stuitte ik bij toeval op de verklaring: iedereen had buiten de waard gerekend.

Josef Stalin, voormalig leider van de Sovjet Unie

Josef Stalin, voormalig leider van de Sovjet Unie

De waard in kwestie is in functie de hoofdredacteur van PINT Magazine, Erwin de Cock – zoveel loftuitingen, dan kon natuurlijk niet, daar moest een kritische noot bij, vond hij. Zou hij al een beginnetje willen maken met PINT’s Kwaliteitskeur voor Nederlandse HORECA? Dat belooft dan wat. De kritische noot werd gevonden op TripAdvisor: ene Stuart I. liet daar ‘een zeldzame, negatieve, recensie’ achter. Een ‘zeldzame’ negatieve reactie: in overweldigende meerderheid zijn bezoekers van dit legendarische bierproeflokaal dus louter positief over hun ervaringen. Me dunkt dat je dan als hoofdredacteur van het magazine voor Nederlandse bierconsumenten op zoek gaat naar een botte, roestige dolk om die vervolgens parmantig tussen de schouderbladen van Henk Eggens, Els van der Linden en Simon Fokkema te planten. Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Een pakje Zeeuws Meisje (plantaardig)

Een pakje Zeeuws Meisje (plantaardig)

Stuart vond de prijzen aan de hoge kant: ‘There is no way that beer should cost more than 8 euros for half a liter. <….> The place is a tourist trap and a rip off.’ Welk bier Stuart dronk blijft onbenoemd, en daarmee is de claim lastig te staven of ontkennen – maar dat hoeft wellicht niet eens. Want de verkoopprijs begint natuurlijk aan de inkoopkant, en daarmee bij de brouwerij. Voor wie de prijslijsten van veel hedendaagse ‘craft’ brouwerijen wel eens onder ogen krijgt is dan een torenhoge verkoopprijs aan de toog geen verrassing. En alle waar is naar zijn geld: niemand dwingt iemand om bier tegen die prijs te consumeren. Dat het een Zeeuwse journalist tegen de borst stuit kunnen we, Zeeuws Meisje indachtig, dan wel weer voorstellen. Maar uitgerekend deze zeldzame negatieve recensie plaatsen, die uitblinkt in kortzichtig geklaag over de realiteit van vandaag, getuigt van weloverwogen karaktermoord – met voorbedachten rade.

President Erdogan van Turkije

President Erdogan van Turkije

Ik wind me misschien op over niets, maar ik vind dergelijke hoofdredactionele inmenging ongepast, ongewenst en onacceptabel. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor kritiek – maar doelbewust op zoék gaan naar kritiek, en dan met een twijfelachtige quote van een willekeurige voorbijganger op de proppen komen, riekt naar een allesbehalve objectieve instelling, zeker gezien de natuur van het blad en haar lezers. Wellicht dat De Cock in kwestie eens moet zien of er geen vacature in Turkije is, als presidentieel persvoorlichter. Of, en dat past nog beter bij deze gang van zaken, als rechter, jury en beul in één. Ik voorzie daar voor hem een glansrijke carrière.

Kim Yong Un, president van Noord Korea, wordt door vrouwelijke soldaten bejubeld

Kim Yong Un, president van Noord Korea, wordt door vrouwelijke soldaten bejubeld

Rest mij te zeggen dat ik dit stukje tikte omdat ik een doorgewinterd fan ben van In de Wildeman. Ik heb mijn speciale, van Simon gekregen, oogkleppen opgezet. Ik heb door mijn van Henk en Els gekregen roze bril naar het scherm gekeken – vervolgens heb ik, geheel onbevooroordeeld, een en ander opgetekend. Dat u dat wel even weet, en dat ik met dit stukje de rest van mijn leven vrij drinken en gratis peperdure-gehaktballen-van-Steef eten heb verdiend, in mijn #Kluphuis. Niets menselijks is mij vreemd, er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Mocht PINT een nieuwe hoofdredacteur zoeken: mail me op proost@mylifewithbeer.nl

3 Comments
 • Marcel Plaatsman
  april 28, 2016

  De grote schrijver Nescio laat z’n onfortuinlijke held Japi ‘ns verzuchten: ’t eenigste wat me spijt is dat je op Walcheren niet eens af en toe een relletje hebt. Walcheren heeft z’n relletje dan toch nog, dat is mooi. In de Wildeman is ook wel wat opwinding waard.

  Toch wordt ook de PINT-hoofdredacteur slachtoffer van ’n kleine verdraaiing van de feiten. Immers, we lezen hier dat het om een “zeldzame, negatieve recensie” ging. Even verheugde ik mij in deze verkeerde komma, die de suggestie wekt dat recensies hoe dan ook zeldzaam zijn op Tripadvisor, maar de verheuging sloeg dood toen nalezing in het onvolprezen magazine leerde dat de komma daarin wel goed stond. Die arme redacteur wordt voor de gretige kommaneukers toch wel in ’n kwaad daglicht gesteld. Affront!

  Blijft de vraag hoe kwalijk de redactionele keuze nu werkelijk is. De toon van het PINT-magazine is wisselvallig, soms zwaar soms licht, waardoor je inderdaad aan de goede bedoelingen kunt twijfelen. In de VPRO-gids zou zo’n quoteje prima gepast hebben bij de algemene toon van het blad en Het Parool had er ook wel mee weggekomen. Voorlopig ga ik er maar vanuit dat De Cock dáár de mosterd heeft gehaald en dat we een en ander dus maar met een glimlach moeten lezen – net als dit blog, net als mijn reactie erop. De wereldvrede breekt spoedig aan.

  • Rick Kempen
   april 28, 2016

   Het punt is: Han Hidalgo wil er niets over zeggen maar andere bronnen melden dat de hoofdredacteur zelf tot plaatsing van deze Quote besloot, zonder expliciete toestemming van de schrijver, of tenminste de vermelding dat het een toevoeging was. De Quote lijkt nu door Han Hidalgo geplaatst…..zie daar de (bijna) dubbele karaktermoord!

 • Erik
  april 28, 2016

  De Wildeman is fantastisch!
  Dat weet iedereen toch?
  Foutje?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *