Over een maand viert Nederland weer een groots bierfeest, als de Beurs van Berlage het toneel is van het Pint Bokbierfestival. Het wordt dubbel feest, want niet alleen staat de enige echte Nederlandse biertraditie centraal, men viert ook het achtste lustrum. Toch wordt het spannend: er vinden enkele fundamentele veranderingen plaats, en het is afwachten hoe dat bij de bezoekers valt.
Overigens is het lustrum een kwestie van het Bokbierfestival op zich, niet van Pint: dat adopteerde in 1980 het Bokbierfestival dat de twee jaren daarvoor door biercafé Gollem was georganiseerd. Materiaal voor de fijnslijpers, maar wel een belangrijk weetje. Zeker omdat de stichting die het festival organiseert en uitbaat juridisch losstaat van de Nederlandse Bierconsumentenvereniging: het mag het voorvoegsel ‘Pint’ gebruiken, en daar houdt de verbintenis juridisch gezien op. Deze constructie is gekozen om, aangezien de organisatie een nogal fors financieel risico met zich meebrengt, te voorkomen dat de vereniging Pint meegezogen zou worden in een eventueel debacle.
Terug naar het Bokbierfestival op zich: het is een fenomeen. Verspreid over drie dagen komen duizenden mensen eropaf en vloeit het bockbier rijkelijk. Het is niet ’s lands grootste bockbierfestival: dat is en blijft de Nationale Bokbierdag in Zutphen, waar op een dag wel honderdduizend mensen genieten van bier en een historische bokkenwagenoptocht. Toch schommelt het bezoekersaantal tussen de acht en twaalfduizend – volgens de organisatie twaalfduizend, volgens andere ingewijden eerder acht. De laatste jaren is een dalende trend zichtbaar in het bezoekersaantal, wat niet vreemd is gezien de enorme aanwas van bierfestivals in zijn algemeenheid.
Traditioneel schonk men er alle bockbieren die in Nederland verkrijgbaar waren, dus inclusief Duitse en Belgische producten. Verleden jaar stapte men daar vanaf: volgens de organisatie omdat “de Nederlandse biercultuur als nooit tevoren bloeit en het aanbod van bokbieren dermate groot is dat ook wij keuzes moeten maken. Wij willen een zo volledig mogelijk aanbod van de Nederlandse bokbieren presenteren. Wij richten ons dus ook dit jaar volledig op de Nederlandse bieren.” Een lofwaardig besluit.
Het zou een even lofwaardig besluit zijn om de festivalglazen eens te verkleinen – maar ook dit jaar zullen we ons weer met (in mijn ogen) veel te grote proefglazen moeten behelpen. Met tientallen, misschien wel meer dan honderd, verschillende bieren is vijf centiliter voor mij wel genoeg – twintig centiliter is mij te veel. De muntjesprijs is daarentegen nog steeds sportief: drie euro voor een glas bockbier is meer dan schappelijk.
Wel kent het Bokbierfestival dit jaar een aantal veranderingen dit wellicht tot oproer en opstand gaan leiden. Niet het feit dat u nu eindelijk uw tickets vooraf kunt kopen (die tickets bestelt u hier) en dus niet langer in die vermaledijde rij hoeft te staan – dat is een hele verbetering. Maar vele bezoekers zullen de opmerkingen op website en elders niet zien en zich toch melden met een tas vol hapjes en snacks: meegebrachte etenswaren zijn dit jaar niet toegestaan! Volgens de organisatie is dit op last van de Beurs van Berlage, dat “uit veiligheidsoverwegingen niet toestaat om eigen drink- en eetwaar mee te nemen.” Dit zou mij serieus verbazen en zal eerder te maken hebben met het feit dat “traditioneel voor een goede catering zal worden gezorgd.” Deze hamburgers en broodjes rookworst dienen de kas van de organisatie te spekken, en dat is blijkbaar meer nodig dan ooit – maar daarover zo meer.
De grootste schok zal zijn dat het dit jaar “niet is toegestaan om eigen spullen mee te nemen (zoals tafels, stoelen en strijkplanken)”. Ik verzin dit niet: laat alstublieft uw strijkplank thuis! Inderdaad waren er hele volksstammen die eigen meubilair meebrachten en een stuk grond claimde, dat vervolgens als basiskamp inrichtten en een lopend bokbierbuffet aanrichtten. Daarmee is het dit jaar gedaan.
Waar het – helaas, vind ik – niet mee gedaan is, is de muziek. Weer zal de argeloze bezoeker plots ruw worden opgeschrikt door lieden die muziekinstrumenten te lijf gaan op een wijze die elke beschrijving tart en je schuim van neerslaat, of het zou de gemiddelde tapvaardigheid van de vrijwilligers aan de taps moeten betreffen. Wie weet dat deze mensen, zonder wie het hele feest overigens geen doorgang zou kunnen vinden, dus hulde en lof voor hen, dit jaar wél van deugdelijke instructie en materiaal worden voorzien. Het zou het genieten ten goede komen.
En die muziek is nog eens niet gratis ook. Ook die wordt betaald met de opbrengst van kaartverkoop, bierverkoop en de goede catering. Dat de stichting financieel een forse tegenvaller te incasseren kreeg toen enkele jaren geleden tijdens openingsuren iemand de kluis met een fors bedrag daarin wist te gappen is bekend. En dat er niet veel vlees meer op de stichtingsbotten zit ook. Maar op de muziek wordt niet bezuinigd: volgens ingewijden dan weer wel op de traditionele Beste Bokbier verkiezing. Deze staat nog wel op de website aangekondigd, maar of deze werkelijk gaat plaatsvinden is nog onzeker. Volgens de voorzitter van de Stichting, Nico Lammers: “Als het goed is, komt er dit jaar weer een Beste Bokbier Verkiezing, waar onze twee internationale biersommeliers een rol in zullen krijgen. Na de volgende vergadering kan ik daar meer over zeggen.” Dit meldde hij op 13 september; sindsdien heb ik hem niet meer te pakken gekregen.
Deze verkiezing is sinds 2007 technisch begeleid door Derek Walsh, een absolute autoriteit op bierkeuringsgebied. Derek zelf meldt dat “de Stichting het geld voor de wedstrijd liever aan live muziek wil besteden, en een andere (goedkopere of kosteloze) wedstrijd wil organiseren” – wat en door wie weet hij niet. Overigens is Derek in het weekeinde van het Bokbierfestival in Namen aan het jureren voor de Brussel Beer Challenge – net als ik. We zullen dus wel zien of, en zo ja in welke vorm, er dit jaar een verkiezing voor het beste bockbier zal zijn.
Dit alles mag geen reden zijn een van de grootste, leukste en goed georganiseerde Nederlandse bierfestivals dit jaar niet te bezoeken. Het Pint Bokbierfestival is een icoon. Laat alleen wel uw strijkplank, droge crackers en blokjes kaas thuis!
september 28, 2017
Wederom mooi gesproken Rick,
Het wordt tijd dat de kwaliteit van het festival niet teveel omslaat naar de kwantiteit want de laatste paar jaar begint het erg veel te lijken op een zuipfestijn.
Zoals je al opmerkt ook de glazen mogen gerust en stuk kleiner.
Wat de keuring betreft zou ik het erg jammer vinden als dit ter ziele gaat ook internationaal wordt hier veel en graag over gesproken.Dan maar wat minder muziek of geen zodat je met elkaar kunt praten op een normale manier.
Tenslotte is de Beste Bokbier keuring naast de Dutch Beer Challenge de enige keuring die er toe doet.
september 28, 2017
Dank voor je reactie Piet…benieuwd hoe het gaat uitpakken.
september 28, 2017
Piet je vergeet het Lekkerste Bockbier van Nederland. Als brouwer zou ik dit de belangrijkste bierprijs van Nederland vinden!
Uiteindelijk is de mening van de consument het belangrijkste want die kopen het bier.
oktober 1, 2017
Hoi Peter,
Je hebt gelijk Peter, slip of the pen, ook in mijn SNAB periode waren we hier super blij mee met deze publieksprijs.
september 29, 2017
Is die keuring werkelijk zo belangrijk? Ik weet het niet hoor, maar de overgrote meerderheid van de bezoekers merkt er waarschijnlijk niets van. Je moet al op zondag op het juiste moment aanwezig zijn om er iets van te merken, namelijk als de uitslag bekend gemaakt wordt. Verder is de manier waarop de wedstrijd plaats vindt voor de gemiddelde bezoeker waarschijnlijk lastig te begrijpen. Ook ik had moeite met een lijstje waarin twee rookbocken en een weizenbock gezamenlijk de top3 vormden. Als je om uitleg vraagt volgt er een verhaal over in de stijl passen en andere vaktaal. Voor mij met moeite nog te begrijpen, maar de gemiddelde bierconsument haakt af merk ik.
Voor wie rustig wil praten is er ruimte genoeg. Alle muziek is in een zaal en dat is al jaren niet meer de grote zaal, waar de meeste bieren zijn. Als medewerker merk ik het verschil duidelijk en heb ik ook op de drukke avonden de mogelijkheid om met mensen te praten. Maar een ruimte waarin zich enige duizenden mensen bevinden zal natuurlijk nooit stil zijn.
Dat het zou verworden tot een zuipfestijn hoor ik al jaren. Blijkbaar is de zaak in de loop der jaren niet zo veranderd. En inderdaad is het een festival waar veel mensen komen die misschien niet willen discussiëren over de hopsoort die in een bier gebruikt is en wat het effect daarvan is. Veel bezoekers komen gewoon om een leuke avond te hebben met daarbij lekkere bieren. Anderen komen voor de muziek. Het aantal mensen dat speciaal voor de bierkeuring komt is in mijn waarneming vrij gering. Mij zijn al die mensen in elk geval even lief en ik hoop dat de organisatie van het festival er net zo over denkt. Als het bockbierfestival zou verworden tot een gelegenheid waar vooral de kenners komen en het grote publiek weg blijft. Dat zou namelijk betekenen dat het wat mij betreft belangrijkste doel van het festival: mensen kennis laten maken met het enorme aanbod van bockbieren, voorbij geschoten zou worden.
oktober 1, 2017
Hoi Fred,Ik ben met je eens dat de overgrootte meerderheid van de bezoekers het weinig of niet interesseert of erg in heeft maar ik zie het meer als de keuring van het Beste bokbier meer als een waardering naar de brouwers toe vooral ook omdat elke brouwer feedback krijgt van de jury middels een keuringsformulier waar ze wat aan hebben.
oktober 2, 2017
Dat laatste geldt niet voor iedere brouwer heb ik begrepen. Zo hoorde ik dat een brouwer als feed back kreeg: “past in de stijl, maar er zijn betere”. Ook weet ik dat ene brouwer die jaren geleden derde werd en vroeg wat hij nu moest veranderen om eerste te worden en nog steeds geen antwoord heeft voor zover ik weet. Maar er zullen ook voorbeelden zijn van feed back die tot verbetering kan leiden.
Vraag is alleen of het nu de taak is van het Bockbierfestival om dit te organiseren. Ik kan me ook voorstellen dat bijvoorbeeld Craft of Nederlandse brouwers dit op zich neemt. Of het platform dat ook achter de week van het Nederlandse bier zit. Wie weet kunnen die contact met de organisatie opnemen en afspreken dat het festival faciliteert, bijvoorbeeld met de ruimte en het podium voor de uitreiking, en anderen de organisatie op zich nemen. Op die manier laat de bierwereld ook zien dat ze het belangrijk vinden en blijft het niet bij woorden. Het is zo maar een suggestie die spontaan bij me op komt.