In de Wildeman viert 30ste verjaardag – waarom ik van deze bar hou?

In de Wildeman heeft haar 30e verjaardag deze week gevierd – dat wil zeggen, ze trapten een feestjaar af ​​met een groot feest – en ik voelde me alsof het mijn verjaardag was. Ik ben gewoon dol op deze bar: ze staat in de hogere regionen van mijn top drie van Beste Bars Ter Wereld en ik zou willen dat ze nooit zal verdwijnen.

16356-wildeman-logoDeze bar is vrij uniek want het is volledig pretentieloos en biedt een eclectische selectie van bieren: om uit te proberen, proeven en te ontdekken. Het resultaat van je ontdekkingsreis wordt gretig gevolgd door hen achter de bar: hoe vind je het? Wil je een volle maat? Bevalt het niet? Laten we eens kijken, wat vind je van dit brouwsel dan? Ze zullen niet stoppen totdat je een passend biertje hebt gevonden. Het beste van alles: ze zullen nooit oordelen, wat het ook is dat je drinkt. RIS, IPA, pils, witbier, saison – zolang je gelukkig bent, is het personeel het ook. Denk er eens een minuut over na hoe zeldzaam en waardevol dàt is.

De meeste gespecialiseerde biercafés lijken dezer dagen louter bemand door hardcore geeks die je aankijken alsof de kat je naar binnensleepte als je niet meteen begint op en neer te springen omdat men het nieuwste op bamboe gerijpte hybride Russian Imperial Saison Stout, op smaak gebracht met appelbes , kardemom en saffraan, heeft. Dit is uiteraard een collaboration tussen drie brouwerijen waarvan de oprichters allemaal oude middelbare schoolvrienden zijn die elkaar op een obscure locatie weer ontmoetten. Toevallig kwamen ze erachter dat ze een passie deelden voor smaak, voedsel en geloofden ze dat bier goed was, maar de smaken waarnaar ze verlangden waren er nog niet – en dus besloten ze om hun toekomstplannen in de wind te gooien en startten ze een brouwerij.

Niet gehinderd door enige scholing, training of brouwvaardigheden produceerden ze het ene opmerkelijke na het andere unieke bier, althans volgens hun vrienden. Het spreekt dat deze collaboration wordt gemaakt met een mengsel van meer dan twintig hopsoorten, want elke brouwerijvriend selecteerde zijn eigen top-drie hopvarianten. De ‘negen brouwbroeders’ in dit voorbeeld hebben allemaal een hipster look, elk van hen uit zijn diepste zelf door middel van zijn looks en uitstraling met als resultaat dat ze er hetzelfde uitzien, en besloten dat het een leuk experiment zou zijn als ze wilde gisten uit hun baarden zouden verzamelen om daarmee het bier zouden vergisten. Toen ze erachter kwamen dat dit reeds was gedaan en op het punt stonden hun schaamhaar op gist te kammen (zeer hipster, schaamhaar!) leerden ze over een bier gemaakt met vaginale gisten, en dus selecteerden ze zorgvuldig enkele wilde gisten uit elkaars anussen voor een tweede gisting.

Els van der Linden, Henk Eggens. Totale bier-helden!

Els van der Linden, Henk Eggens. Totale bier-helden!

In de Wildeman zou dit bier vanzelfsprekend serveren, zij aan zij met Weihenstephan, Brand en Jever. Wat er verder op de resterende vijftien lijnen staat is altijd de vondst van de dag. En het personeel zou graag willen weten wat je er van dacht. Ze zouden je mening niet veroordelen. En wat je volgende bier zal zijn, het wordt geserveerd met een glimlach. Anders dan dat, zullen ze je op jezelf laten en met de andere gasten, om te genieten op de manier waarop je wilt. Dit is de erfenis van Henk Eggens en Els van der Linden, die zorgvuldig dit ‘bierproef lokaal’ hebben opgebouwd van de grond in de dagen alle andere bars twee bieren hadden – per jaar. Pils, en bockbier in de herfst. In de jaren tachtig was er niet veel anders, hoewel Henk en een aantal andere pioniers al een bar met diverse bieren (Gollem) had gehad. Om een lang verhaal kort te maken, de meeste collega’s geloofden dat het een verspilling van tijd en geld was, dat Wildeman project. Ze hadden het mis. Henk en Els hebben geschiedenis gemaakt en hebben de vloer geëffend voor generaties, grondverzet voor iedereen die vandaag de dag bier brouwt en drinkt – alleen maar door te faciliteren. En ja, ze deden het met hun team, grotendeels onder leiding van Simon Fokkema, die het roer op Nieuwjaar zal overnemen.

Simon Fokkema showt zijn Jever-portret.

Simon Fokkema showt zijn Jever-portret.

De meeste groot-Amsterdamse bierdrinkers hebben hun eerste Aha-Erlebnis hier gehad (ik weet dat dit voor mij geld), en In de Wildeman vond het leuk. Dit is de meest bier- en bierdrinker vriendelijke bar van de wereld. Het is de vleesgeworden, totale en complete, smaakdemocratie. Het is het bier equivalent van de principes van de Franse Revolutie van 1789. Het is mijn Kluphuis. Ik ben dankbaar dat het bestaat; ik ben Henk en Els (en hun team) dankbaar dat zij volhielden. En al zijn de meeste stamgasten – nee, laat ik het anders zeggen- alle stamgasten er foeilelijke, wereldvreemde paradijsvogels – soort zoekt soort. Ik kan verder alleen maar Von Goethe parafraseren: “Vedi In de Wildeman e poi muori”. (In de Wildeman te zien, dan sterven). Alleen aan het eten kan een beetje verbeterd worden.

8 Comments
 • Jan
  april 16, 2016

  Precies dat. Lang Leve In De Wildeman.

 • Marcel Hubregtse
  april 17, 2016

  Mooi stuk en geen woord van gelogen. Van harte gefeliciteerd, In De Wildeman.

 • Fred Schiphorst
  april 17, 2016

  Mooi stuk. Hoewel ik het over die stamgasten nog wel eens wil hebben…

 • Bob
  april 17, 2016

  Jammer hoor, na een niet onaardige inleiding eindigt het in schaamteloze promotie van de eigen gehaktbal. 🙂 Mooi stuk, Rick!

  • Rick Kempen
   april 17, 2016

   Dank, Bob 🙂 Maar net zoals er maar één het beste Bierproeflokaal kan zijn, kan er maar één bal de smakelijkste zijn 🙂 Het grote verschil is dat die bal zomaar volgend jaar van zijn sokkel kan stuiteren, en In de Wildeman zie ik niet zo gauw van haar voetstuk vallen!

 • Henk & Els
  april 17, 2016

  Lieve Rick
  Wat een fraaie woorden. Dank je wel en inderdaad de aanhouder wint!!
  XxxxxH&E

  • Rick Kempen
   april 17, 2016

   Lieve Els, lieve Henk – nogmaals dank voor al het moois dat jullie ons schenken, zullen schenken en geschonken hebben!

 • Womp
  april 18, 2016

  Dat is een vrij lange uitleg om te vertellen wat in de Wildeman NIET is :-S

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *