Jammerlijk misverstand: zuipen is niet iets om trots op te zijn.

Op het onvolprezen Bierista – een van de Nederlandse websites, gewijd aan bier, waarmee ik vaak de dag begin – kwam ik een artikel tegen met de prikkelende kop Carnavalsvierder drinkt meer bier dan Oktoberfest-ganger. In het kort kwam het erop neer dat de Nederlandse Carnavalsvierder ‘harder gaat’ dan de ervaren Oktoberfestganger: ze zuipen meer bier per persoon, wat meer comazuipers oplevert dan ‘Bierleichen’ – maar het Duitse bier wordt dan weer wel hoger gewaardeerd. Een kort stukje, lang genoeg om mijn broek tot op mijn enkels te doen afzakken.

Het onvolprezen Bierista heeft het artikel niet zelf geschreven – het is een samenvatting van een “onderzoek” dat is gedaan in opdracht van Feestkleding365, leverancier van onder andere dirndls en lederhosen in Nederland – maar heeft er ook niet echt over nagedacht, lijkt het. In een poging zoveel mogelijk feestkledij te verkopen – iets waartegen ik geen enkel bezwaar heb – zet Feestkleding365 uiteen hoe “Oktoberfest zich staande houdt tegenover Nederlands’ grootste bierfeest, Carnaval”. Enkele resultaten:

  • In regio’s waar carnaval populair is, worden ook de meeste Nederlandse Oktoberfeesten georganiseerd
  • Het Oktoberfest duurt langer (16-18 dagen, tegenover 3-5 voor carnaval)
  • Het Oktoberfest trekt meer bezoekers (5,6 miljoen tegenover 1,5 miljoen)
  • Men drinkt bij het Oktoberfest 7 miljoen liter bier, ofwel 1 ¼ liter per persoon terwijl er bij carnaval ruim 7,5 miljoen liter bier doorheen gaat: zeker vijf liter per persoon
  • Tijdens de Oktoberfeste zijn er gemiddeld 600 ‘Bierleichen’ tegenover 290 incidenten bij carnaval, waarbij alcoholmisbruik tot medisch ingrijpen leidde.

Ik wind mij er niet over op dat het onderzoek naar de populariteit van Oktoberfeesten louter berust op het zoekgedrag op internet per regio, en ik prijs het populariteitsonderzoek van het gedronken bier. Hierbij is alleen gekeken naar vergelijkende scores op Beeradvocate. Ja, dan ben je wel klaar met een gedegen onderzoek.

Waar ik mij wel over opwind is het heimelijk – en soms helemaal niet heimelijk – verheerlijken van alcohol misbruik. Of dat gebeurt om meer feestkleding te verkopen, of om meer bezoekers naar je site te halen, maakt mij niet uit. Alcoholmisbruik verheerlijk je niet. Dat dien je te voorkomen en te bestrijden – zeker als je serieus genomen wilt blijven worden.
Ik kan het moeilijk uitstaan dat er dan tromgeroffel klinkt en virtueel vuurwerk wordt afgestoken: kijk ons eens, we drinken even vier keer zoveel, in veel kortere tijd, dan die prutsers in Beieren! Kijk ons eens: bij die Duitsers gaat er bijna een op de tienduizend als ‘Bierleich’ tussenuit, en bij ons is dat maar liefst een op de vijfduizend! En wat we drinken (pils) waarderen we fors minder dan die knorren in het oosten met hun Festbier! Wij zijn gaaf: we zuipen om het zuipen, en die losers vieren het bier.

Mag ik in het vervolg verschoond blijven van dit soort bierdegradatie? Dit soort bierdegeneratie? Mag ik verschoond blijven van lollig bedoelde stukjes over bier die bol staan van goedkoop effectbejag, en die meer stuk maken dan mij lief is, op biergebied? Zullen we gewoon allemaal volwassen worden? Dank u.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *