Kompaan Beer Bar opent – en deel van Dutch Drafts!

De opening van Kompaan Beer Bar, het proeflokaal van Jasper en Jeroen dat ooit deel van  hun brouwerij moet uitmaken, overtrof de stoutste verwachtingen. De Facebook pagina meldde 790 ‘Ja, we gaan’ en 154 ‘we komen misschien’. Ze waren er allemaal!


bier in den haag
Het blijft mij verbazen hoeveel nieuwe mensen dagelijks geïnteresseerd raken in de nieuwe bieren. Dat er op een doodgewone donderdagavond een kleine duizend man staan de dringen op een tochtige kade met zicht op het kiezelstenen depot van BAM Wegenbouw, waarbij er langdurig in de rij moet worden gestaan voor de muntenuitgifte en vervolgens nog eens voor de bar en de BBQ – zonder morren wordt het geaccepteerd en tot in de kleine uurtjes volgehouden. Hulde dus aan Kompaan en hun liefhebbers!

De bekende bieren werden geschonken en een paar nieuwe (althans, voor mij nieuw – lach niet) waarvan de Session IPA voor mij de show stal. Dit is met recht ‘het nieuwe pils’, het bier dat zonder probleem de hele avond kunt doordrinken. Mooi gebalanceerde hopgift, allesbehalve in your face en zonder al te veel carnavaleske smaakwendingen. Maar ook de Stout beviel zeer: donkerrood van kleur, niet al te droog en een heel klein beetje restsuiker deden het enerzijds aan een Export/ Milk Stout denken, anderszins af en toe naar een milde porter neigen. En verder is de 070 natuurlijk het bewijs dat de nieuwe brouwers pils niet schuwen, integendeel: een puike, originele pils is het waaraan veel collega ‘craft brouwers’ nog een hele punt te zuigen hebben. Door de drukte heb ik het interieur niet kunnen bekijken, maar daar ga ik nog wel eens voor terug. Den Haag heeft er een mooie bierplek bij en het is verstandig dat de complete infrastructuur in de buurt momenteel op de schop nemen: dat maakte de plek voor de opening lastig bereikbaar, maar hier gaat het binnenkort drommen van de dorstigen!

 

Dutch Drafts

Een extra reden daarvoor is de pas opgerichte ‘Dutch Drafts’ groep: een relatief informeel verband van een aantal Kompaan buitenbar‘nieuwe bieren cafés’ die, met de Alliantie van Biertapperijen als voorbeeld, gezamenlijke activiteiten gaan ondernemen. De Beer Bar van Kompaan hoort erbij, evenals bijvoorbeeld Van Moll in Eindhoven, Kaapse Brouwers in Rotterdam en Craft & Draft in Amsterdam. Het streven van de groep is om in elke stad met een beetje biercultuur maximaal een lid te hebben – behalve in Amsterdam, want daar mag oprichter Peter van der Arend ook zijn Beer Temple tot de leden laten rekenen! Met de sporen die hij inmiddels in Nederland Bierland verdiend heeft is dat overigens geheel terecht.

Hoe en wat rond Dutch Drafts, daar zal binnenkort wel meer over gemeld worden. Een tipje van de sluier lichtte Peter wel op, onder het genot van Kompaan Session IPA: begin oktober komt een delegatie van Pizza Port Brewing uit San Diego naar Nederland. Niet alleen doen ze bij elke Dutch Craft bar een tap-takeover, er zal ook een collaboration brew met de ondernemers gemaakt worden. Benieuwd welke brouwerij daarvoor de gastheer mag zijn? Ik ook – Peter liet zich er niet over uit. Waar gok jij op, waar wordt de Dutch Pizza Port Drafts collab gebrouwen?

1 Comment
  • Peter
    augustus 22, 2015

    Vergeet ’t Uiltje Craft Beer Bar niet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *