Les #28: Duitse Bierdagen in Amsterdam

Wie Duitsland zegt, zegt bier. Net als in Tsjechië is het onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven en de regionale variëteit wordt misschien net geëvenaard door de Belgen: toch is het clichébeeld van de tevreden Duitser die zijn pul bier liefdevol omarmd iconisch. Die biercultuur, en de bijbehorende bieren, staat dit weekeinde centraal in bierproeflokaal ‘In de Wildeman’ in de Kolksteeg tijdens de Duitse Bierdagen – ze gaan er zelfs, bij hoge uitzondering, op zondag voor open.

Vooral de regionale diversiteit maakt Duitsland een bijzonder bierland. Hoewel ook hier het pilsener biertype overal te vinden is, kunnen we niet zeggen dat het dominante biersoort is. Zo zweren de inwoners van Berlijn bij hun Berliner Weisse, een fris-zurig tarwebier dat aan geuze doet denken. Het laagalcoholische bier (4% alc./vol.) wordt bewust met de melkzuurbacterie geïnfecteerd om dat aparte smaakeffect te krijgen. Buiten Berlijn zul je er echter vruchteloos naar zoeken.

In Düsseldorf drinkt met het aantrekkelijk gehopte Alt: een bovengistend, amberkleurig bier dat doet denken aan het Engelse ‘pale ale’ of een bolleke De Koninck. Nog geen veertig kilometer verderop, in Keulen, is daarentegen geen druppel Altbier te krijgen: hier regeert het Kölsch, ook een bovengistend bier, maar dat doet meer aan een moutig pilsener denken. Het spreekt voor zich dat een Düsseldorfer zich nooit met een Kölsch zal laten zien.

Elke streek heeft zo zijn eigen variëteit bier, en veel steden en dorpen hebben hun eigen brouwerij: Duitsland telt er momenteel rond de 1.400. De stad Bamberg neemt een speciale positie in met elf brouwerijen op iets meer dan zeventigduizend inwoners, en twee wereldberoemde mouterijen binnen haar poorten. Hier wordt gemout graan gedroogd boven smeulend beukenhout, dat daarmee een nadrukkelijke rooksmaak aan het bier geeft: voor sommigen alsof je een asbak likt, voor anderen het summum op biergebied. Reken er op dat u een uitgekiende selectie Bamberger bier kunt proeven tijdens de Duitse Bierdagen.

Verder naar het zuiden, in Beieren, regeert het tarwebier in diverse varianten, waarvan het Hefeweissbier (ongefilterd tarwebier) veruit het populairst is. Vooral hier wordt bier vaak aan de eettafel gedronken. Overbekend is de combinatie Hefeweissbier met Schweinshaxe: een simpelweg geroosteerde varkenspoot.

Bierontbijttip
Tijdens de Duitse Bierdagen kunt u klassiek zondags Frühshoppen: na de (katholieke) kerkdienst wandelen de Beierse mannen naar hun café om zich aan Hefeweissbier en Weisswurst tegoed te doen. Deze witte worst wordt vooral uit kalfsvlees bereid en geblancheerd. Hierbij krijgt men zoete mosterd en Brezen, ook wel bretzel genoemd: een krakeling met zout. De rest van de zondag voltrekt zich daarna in gepaste rust.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *