Madrid is een bierstad van jewelste!

Terwijl de grote brouwerijen proberen elkaar over te nemen schieten overal in Europa kleine brouwerijen op, met in hun kielzog verrassende en vernieuwende proeflokalen. Wanneer was u voor het laatst in Madrid, en zag u toen iets anders dan die typische Spaanse barretjes met hier en daar een Belgisch biertje? Tegenwoordig is Madrid een bierbestemming van jewelste!

Toegegeven, zo weid verbreid als in Barcelona is het nog niet, maar het is allerminst kommer en kwel. Een recent bezoek leverde een voortreffelijke en gezonde ‘fast food’ keten op met een bieraanbod waar menig café jaloers op zou zijn, en een hele reeks geweldige biercafés. Ik geef je graag mijn top-drie mee!

tierra-burritoMaar eerste even die fast food keten: Tierra Burrito heet het, en het is opgericht door jonge Amerikaanse expats die hun favoriete Mexicaanse keuken miste. Zoals voor ons het ChinIndRest toch de nationale keuken belichaamt, zo doet de Chipotle keten dat voor veel Amerikanen. Vier zaken hebben ze nu en het worden er snel meer, alle in of rond het stadscentrum. Op hun website vind je alle informatie en probeer ze eens, want wat bieden ze? Je stelt zelf stapsgewijs je eten samen: wil je een burrito, liever taco’s, nacho’s of eet je liever de vulling zonder omhulsel? Dat kan! Je kiest vervolgens je soort vlees (kip, varken, rund, vega), bonen of rijst, diverse salsa’s en tierrasauzen, sla, pepertjes, uitjes of alles – het wordt ter plekke en vers klaargemaakt, een soort Mexicaanse Subway. Voor de prijs kun je het zelf niet maken en je kunt meenemen of het ter plekke opeten. Doe dat laatste en kies uit de koelkast die meer dan veertig verschillende wereldwijde bieren bevat. Eenvoudig geweldig en vanaf de lunch geopend.

tap-room_8400124Naast de vestiging aan Guzmán El Bueno, 52 (nabij Moncloa Metro) vind je Cervecera Independiente, kortweg Taproom genoemd. Open vanaf acht uur ’s avonds tot ergens in de nacht heeft het een groot terras, een ruime zaal die op z’n jaren nu is ingericht en afgewerkt, en telt het 25 tapkranen met (inter)nationale verrassingen. Ook een mooie collectie gedistilleerd, maar het bier is van hoog niveau: men bezit als enige een gekoelde kelder waar al het bier wordt bewaard. Hulde!

Ten noorden van het centrum, aan Manuela Malasaña 20, bevindt zich Irreale. Dit is meer een geeky place, met natuurlijk een verbijsterende selectie en verbluffende bierbehandeling – maar is een tikje klein en heeft een aardig incrowd gehalte. Het heeft niet eens een website – zo hip dus!

Naar het zuid-oosten van het centrum vind je El Boliche op Calle de la Concordia, 4. Ook weer klein, maar prachtigeboliche sfeer, mooie en verrassende bieren van de 11 kranen en vele tientallen flessen. Juist de lokale sfeer maakt dit een café dat je niet missen mag! Kortom, nu de temperaturen er aangenaam zijn: Madrid biedt veel, en op biergebied tegenwoordig meer dan genoeg!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *